Business Hi-Tech

Ce planuri are Nistoran pentru 2009 daca va ramane seful ANC

28.12.2008, 21:38 55

O legislatie care sa incurajeze investitiile operatorilor in infrastructura si intarirea drepturilor consumatorilor se numara printre obiectivele pe care si le propune pentru anul viitor Liviu Nistoran, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC).

“Piata de comunicatii are in acest moment nevoie de sprijin din partea statului. Cand spun sprijin ma refer la remodelarea cadrului legislativ si la investitii masive din bani publici in infrastructura telecom. Avem nevoie in orase de retele de tip Netcity - reteaua de fibra optica realizata in Bucuresti. De asemenea, este nevoie de lansarea unor proiecte de guvernare electronica. Asemenea proiecte publice pot fi un balon de oxigen pentru companiile locale IT, aflate intr-un impas urias datorita blocarii multor proiecte din zona privata”, a explicat Nistoran intr-un interviu pentru ZF. El a mentionat ca legea infrastructurii telecom este una dintre cele mai importante, in contextul in care respectivul act normativ ar putea reglementa relatia dintre operatorii telecom si posesorii de infrastructura, cum sunt Electrica sau Romtelecom.

In ceea ce priveste reglementarile de pe piata telecom, Nistoran afirma ca reducerea tarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie mobila va fi realizata conform planului, fara intarzieri.

“Scaderea tarifelor de interconectare si pastrarea asimetriei intre operatori pentru o perioada de inca doi ani de zile pot fi catalogate ca masuri anti-criza. Daca in recesiune nu ajuti companiile cu dificultati, atunci le scoti de pe piata … Decizia noastra de scadere a tarifelor de interconectare sunt in acest sens - de a asigura un echilibru intr-o perioada mai dificila pentru economia Romaniei”, spune seful ANC.

Planul ANC prevede scaderea tarifelor de interconectare pentru toti jucatorii de pe piata de telefonie mobila. Tarifele propuse de ANC nu sunt aceleasi pentru toti operatorii. Astfel, Orange si Vodafone vor percepe cele mai mici tarife in timp ce Cosmote, Zapp si RCS&RDS vor putea practica tarife mai mari. Planul este contestat dur de Orange si Vodafone, si sustinut de ceilalti trei operatori.

Nistoran afirma ca anul viitor va insista si pentru aplicarea pachetului de reglementari care vizeaza informarea consumatorilor de servicii telecom, prin care operatorii vor fi obligati sa ofere mai multe informatii clientilor despre tarife si conditii contractuale.

“Proiectul este foarte aspru criticat de catre anumiti operatori si chiar de unii oameni politici dar este salutat de utilizatori. Motivul acestor critici este acela ca astfel se pun toate cartile pe masa, iar utilizatorii pot alege in cunostinta de cauza”, spune Nistoran, care adauga ca pe lista obiectivelor sale pentru 2009 se numara si o aplicatie care sa compare tarifele operatorilor telecom. “Daca operatorii nu vor dori comparatorul de tarife, atunci va trebui sa punem in discutie exclusivitatea retelelor de distributie”, ameninta seful arbitrului telecom.

Anul viitor va marca si o schimbare de strategie a ANC in ceea ce priveste accesibilitatea serviciilor de comunicatii in zone defavorizate. Astfel, ANC a oprit programul de investitii in telecentre - spatii amenajate in localitati izolate, in care cetatenii aveau acces la servicii de telefonie, fax si acces la internet. Acum miza ANC este ca serviciile de comunicatii sa nu fie disponibile intr-un singur loc pentru o intreaga comunitate, ci in fiecare casa.

“Am oprit investitiile in noi telecentre pentru ca in unele cazuri acestea s-au dovedit a fi ineficiente. Ne vom concentra resursele financiare disponibile pentru a ne asigura ca in orice casa din Romania exista posibilitatea de a accesa serviciile de comunicatii electronice. Principiul nostru este simplu: orice cetatean care doreste trebuie sa poata avea o linie telefonica si acces la internet”, a spus Nistoran.

Seful ANC a adaugat ca alte tinte ale mandatului sau pe 2009 sunt legate de acordarea licentelor WiMAX si de tranzitia la televiziunea digitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO