Business Hi-Tech

Cea mai importantă tranzacţie pe piaţa IT din România: Fondul elen Global Finance va primi 30 de milioane de euro pentru vânzarea Total Soft către cel mai mare furnizor independent de software din Turcia

Cea mai importantă tranzacţie pe piaţa IT din...

Autor: Ştefan Stan

02.09.2016, 16:14 8670

TotalSoft, unul dintre cei mai mari producători locali de software, va fi cumpărat de Logo Software Investment, cel mai mare furnizor independent de software din Turcia, într-o tranzacţie de peste 30 milioane euro, potrivit unui anunţ al companiei.

TotalSoft a fost fondată în 1994 de Liviu Drăgan, actualul director general al com­paniei, însă acesta a rămas doar cu un pachet minoritar de acţiuni după ce fondul elen Global Finance a achi­ziţionat pachetul majoritar în urmă cu zece ani. Drăgan va rămâne în continuare la conducerea companiei în calitate de CEO şi după preluarea acesteia de Logo

Logo Software Investment S.A.- filială a Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. va achiziţiona 100% din acţiunile TotalSoft pentru o 30 milioane euro şi o valoare a capitalurilor proprii de 30,25 milioane €. TotalSoft a avut un EBITDA de 3,48 milioane de euro în 2015 şi se estimează că va avea la un EBITDA de 4,3 milioane de euro în 2016. Achiziţia va fi finanţată în lichidităţi în proporţie de 57% şi prin finanţare bancară, 43%.

TotalSoft este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii ERP din România, cu peste 1.500 de clienţi din 36 de ţări, printre care USA, Germania, Austria, UK, Italia sau Franţa. Compania deţine suita proprie de soluţii software, Charisma Business Suite, din care fac parte sisteme recunoscute la nivel internaţional, cum ar fi Charisma ERP, Charisma HCM sau Charisma Medical Software.

Afacerile TotalSoft au scăzut cu 5% în 2015 la 95 mil. lei, iar profitul net s-a înjumătăţit. Numărul mediu de angajaţi al producătorului de soft pentru companii a trecut de 400 de persoane anul trecut. Acţionarul majoritar Global Finance este în plin proces de vânzare a companiei

TotalSoft, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de software, controlat de fondul elen de investiţii Global Finance, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 94,8 mil. lei (21,3 mil. euro), în scădere cu 5% faţă de anul precedent, conform datelor raportate de companie la Ministerul Finanţelor Publice.

Cu totul, TotalSoft a avut anul trecut venituri de 24 mil. euro, dintre care 40% au fost generate de pe pieţele internaţionale, conform unor date publicate anterior de companie.

Profitul net al companiei de software a scăzut în 2015 cu 54% la 2,9 mil. lei, faţă de 6,3 mil. lei în 2014. În 2015 TotalSoft a înre­gis­trat un profit operaţional de 18 mil. lei, con­form datelor comunicate anterior pentru ZF de companie. Numărul mediu de angajaţi al companiei a crescut cu 48 de persoane, la 427, conform aceleiaşi surse. Compania de soft şi-ar putea schimba acţionarul până la finele acestui an în condiţiile în care fondul elen Global Finance este în discuţii pentru vânzarea pachetului său de acţiuni către un investitor strategic. Liviu Drăgan, fondatorul afacerii, va rămâne acţionar minoritar, în timp ce fondul de investiţii urmează să vândă circa 90% din afacere.

Una dintre companiile implicate în negocieri este Logo Yazilim din Turcia, care a avut anul trecut afaceri de 40 de milioane de dolari şi peste 500 de angajaţi.

Logo Yazilim, cel mai mare jucător independent de pe piaţa de software din Turcia, a semnat un acord neangajant cu fondul de investiţii elen Global Finance pentru preluarea pachetului de acţiuni la compania locală de software TotalSoft, conform unui anunţ publicat pe bursă de firmă şi citat de Reuters.

Cu totul peste 20 de investitori au trecut de prima fază a negocierilor pentru preluarea acţiunilor de la TotalSoft, conform datelor comunicate în aprilie de Daniel Mateescu, directorul operaţional (COO) al companiei. „Toţi care au venit la masă sunt cu capital din afară, nu există nici măcar un potenţial cum­pă­rător cu capital românesc. Cel puţin 20 de investitori au trecut de primul nivel al nego­cierii”, a spus Mateescu. „În cazul TotalSoft se cumpără viitorul produsului. Noi am reuşit să ne facem vizibili şi am ajuns la mo­mentul în care vrem să facem acest al doilea exit da­torită expunerii internaţionale a pro­du­su­lui. Este cam singurul produs româ­nesc care a ieşit în 35 de ţări în afară“, a adăugat Mateescu.

Fondul de investiţii grec Global Finance a intrat în acţionariatul TotalSoft în 2005 printr-o tranzacţie de circa 20 de milioane de euro. TotalSoft, unul dintre cele mai impor­tante proiecte de investiţii ale Global Finance, a câştigat în 2015 două mari contracte pe plan internaţional în domeniul financiar şi auto - cu Deutsche Leasing şi Volvo.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO