Business Hi-Tech

Cea mai mare ameninţare pentru locurile de muncă: Roboţii. În 15 ani roboţii ar putea înlocui 50% din joburi. Care sunt categoriile vizate

Cea mai mare ameninţare pentru locurile de muncă:...

Autor: Roana Rotaru

21.11.2015, 20:00 1412

Banca Angliei a avertizat că roboţii ar putea prelua 80 milioane de joburi în America şi 15 milioane de joburi în Marea Britanie în următorii 10-20 de ani, relatează CNN, care avertizează că sunt 50% şanse să fii demis şi înlocuit cu o maşinărie.

Calculatoarele devin din ce în ce mai sofisticate, iar joburile care înainte erau considerate că pot fi efectuate doar de către om riscă să fie automatizate, a zis Andy Haldane economistul şef al Băncii Angliei. „Maşinăriile sunt diferite acum. Spre deosebire de anii anteriori, acum au potenţialul de înlocui creierul uman precum şi mâinile.” a mai  precizat el.

Heinla este un robot care poate să livreze două plase de alimente de la un magazin local. Merge pe trotuar şi este dotat cu un detector de obstacole. Robotul se dechide cu ajutorul unei aplicaţii. Este o metodă mai ieftină pentru de a livra produse, un proiect pilot pe care producatorul Starship Technologies vrea să îl implementeze în Marea Britanie şi SUA în 2016.

Banca Angliei a subliniat că cei care care riscă cel mai mult să fie înlocuiţi sunt funcţionarii, persoanele care fac muncă de secretariat şi muncitorii din producţie.

Haldane spune că creşterea numărului de roboţi nu înseamnă neaparat că rata somajului va atinge cote alarmante. „Oamenii îşi vor adapta abilităţile ca să poată efectua sarcini în care continuă să aibă un avantaj important faţă de maşinării ” a zis el.

Nu este pentru prima dată când tehnologia a transformat radical forţa de muncă. În timpul revoluţiei industriale, mai mulţi muncitori manuali au fost forţaţi să  îşi formeze noi abilităţi şi să îşi găsească joburi mai sofisticate.

Dar Haldane a avertizat că de data aceasta va fi diferit pentru că roboţii inteligenţi vor prelua joburi pentru care sunt necesare abilităţi medii (tehnicieni,operatori) lasând oamenilor joburile pentru care este nevoie de pregatire foarte bună sau pentru cei necalificaţi.

Acest lucru ar putea să forţeze persoanele cu abilităţi medii să accepte joburi pentru care sunt supracalificaţi. „Maşinăriile inteligent vor face ca numărul de meserii care pot fi efectuate doar de om să scadă considerabil în viitor” a avertizat economistul Andy Haldane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO