Business Hi-Tech

Cea mai mare tranzacţie la început de an: După Pebble, americanii de la FitBit adaugă în “colecţie” şi Vector Watch, start-up-ul românesc care ţintea o evaluare de un miliard de dolari

Cea mai mare tranzacţie la început de an: După Pebble,...

Autor: Adrian Seceleanu

10.01.2017, 12:06 4914

Producătorul de ceasuri inteligente Vector Watch, lansat în 2013 de un grup de antreprenori locali, şi care a fost cel mai mare pariu tehnologic şi comercial al unor români în industria globală a gadgeturilor purtabile, a fost preluat de compania americană Fitbit, unul dintre cei mai mari jucători din industrie.

"Suntem încântaţi să anunţăm că echipa Vector Watch şi platforma noastră software se alătură Fitbit, liderul pieţei de echipamente conectate pentru sănătate şi fitness”, conform unui anunţ de pe pagina web a Vector, care nu oferă detalii despre valoarea tranzacţiei.

Tranzacţia a fost anunţată doar de compania din România. Compania americană nu a publicat deocamdată un comunicat de presă despre tranzacţie pe pagina sa dedicată media.

După tranzacţie echipa Vector are ca scop “integrarea rapidă” cu FitBit, dar va înceta lucrul la dezvoltarea de noi produse. De la înfiinţare, compania românească a lansat o singură colecţie de ceasuri inteligente, care conţinea 12 modele.

În urma tranzacţiei, fondatorul Vector - Andrei Pitiş, profesor asociat la Politehnică, fost preşedinte al unei asociaţii a companiilor de software şi fost Country Manager al filialei locale a companiei americane Ixia, a devenit vicepreşedinte pentru inginerie şi şeful biroului de la Bucureşti al FitBit, conform datelor publicate de Pitiş pe pagina sa de Facebook.

Fitbit, compania care a preluat Vector şi a achiziţionat de curând un alt jucător de pe această piaţă - Pebble, a înregistrat în primele nouă luni din anul 2016 venituri de 1,595 miliarde de dolari, faţă de 1,146 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2015. Profitul net al FitBit pentru perioada menţionată a fost de 43,5 mil. dolari, faţă de 11,5 mil. dolari, în anul 2015.

FitBit traversează o perioadă dificilă, în condiţiile în care acţiunile sale sunt tranzacţionate pe bursă la mai puţin de 9 dolari faţă de cotaţia de 50 de dolari de la listare. Ieri, acţiunile FitBit se tranzacţionau la 7,79 dolari, în scădere cu 64% faţă de anul anterior.

Industria de gagdeturi purtabile trece printr-o etapă de consolidare în condiţiile în care vânzările nu sunt în raport cu aşteptările optimiste formulate în ultimii ani. Presa internaţională a scris, spre exemplu, că FitBit a plătit pentru Pebble - unul dintre cei mai cunoscuţi producători globali de ceasuri inteligente, doar 34-40 mil. dolari, mai puţin decât datoriile companiei.

Vector Watch luase la finele anului 2015 o nouă finanţare - a treia, în valoare de 5 mil. dolari. Suma a fost oferită de Gecad Group (redenumit între timp Gecad Ventures) - 2 mil. dolari, fondul 3TS Catalyst România - 1,5 mil. euro (1,6 mil. dolari) şi o serie de investitori privaţi - Mihai Popescu plus cofondatorii eMag Radu Apostolescu şi Bogdan Vlad, care au pus diferenţa de 1,4 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO