Business Hi-Tech

CeBIT 2005: Telefonia de generatia a treia a trecut pragul casei digitale

11.03.2005, 00:00 19

Producatorii de echipamente de telecomunicatii si tehnologia informatiei se aliniaza rapid la noua tendinta a industriei, confirmata la CeBIT. A treia generatie de telefonie mobila si proliferarea internetului de banda larga ca viitor suport al comunicatiilor prevestesc transformarea in realitate a conceptului de casa digitala.


Siemens a lansat la CeBIT primul sau telefon 3G productie proprie. SGX 75 este compatibil cu retelele UMTS dar si cu standardul EDGE. In plus, telefonul este echipat cu modul GPS pentru a oferi servicii de localizare cum ar fi asistentul de navigare pentru soferi.


Pe langa terminalul 3G, Siemens a mai lansat alte patru telefoane din noua serie 75. Doua dintre acestea incorporeaza playere muzicale compatibile cu diferite formate, printre care MP3 si AAC. "Lansarea produselor vine sa infirme zvonurile vehiculate pe piata privind vanzarea diviziei de telefoane mobile. Deocamdata ne aflam intr-un proces de restructurare a diviziei si de reducere a costurilor. Desigur, nu am incetat sa cautam un posibil partener pentru segmentul productiei de telefoane mobile, insa acest lucru nu este prioritatea noastra acum", a declarat pentru Ziarul Financiar Josef Forer, director de management pentru Europa Centrala si de Est al Siemens.


Potrivit lui Forer, multe din produsele lansate la CeBIT vor avea succes inclusiv pe piata romaneasca. "Pietele in dezvoltare, cum este Romania, inregistreaza un boom al vanzarilor de telefoane mobile sau diverse dispozitive ieftine. Aceasta etapa este urmata de o crestere mai putin accentuata, dar produsele comercializate sunt din categorii superioare, cu preturi ceva mai ridicate. Pentru noi, acest lucru face piata mult mai atractiva si ne determina sa ne implicam direct", a mai spus acesta.


Siemens isi va consolida colaborarea cu operatorii de telefonie mobila de pe piata romaneasca, dar are in vedere o imbunatatire a vanzarilor de telefoane si prin intermediul retailerilor, afirma Forer.


Pana nu demult doar un proiect, casa digitala se transforma incet in realitate. Primul pas al tehnologiei s-a facut in sufragerie, unde dispozitivele multimedia incep sa comunice intre ele.


Producatorul german a prezentat la CeBIT si cateva dispozitive care se inscriu in noul concept de "casa inteligenta". Familia de produse Gigaset W-LAN permite comunicarea si transferul de date intre sistemul home-cinema, PC si telefon prin intermediul unei retele locale fara fir. Sistemul poate fi comandat de la distanta prin SMS. "Cred ca exista pe piata est-europeana, inclusiv in Romania, destui oameni cu posibilitati financiare care sa isi doreasca o casa inteligenta. Internetul de banda larga este deja prezent, tot ce mai trebuie este sa conectam dispozitivele de acasa intre ele", spune Josef Forer.


Ce ne rezerva viitorul apropiat? Tehnologii mobile "cu fata umana". La CeBIT a fost prezentata si o tehnologie noua, "Near Field Communication" (NFC), care permite tuturor dispozitivelor sa comunice intre ele in mod securizat fara a mai fi nevoie de parole de acces si nici chiar de a mai naviga prin meniuri complicate. Simpla apropiere la cativa centimetri a unui telefon mobil de un punct de acces, un bancomat sau o casa de marcat va permite, de exemplu, efectuarea unei tranzactii sau a unei plati. Acest lucru este posibil prin intermediul identificarii cu ajutorul frecventelor radio (RFID), tehnologie folosita deja in unele supermarketuri.


Noi tehnologii si servicii


 Sony a lansat la CeBIT 2005 o linie de noi playere de muzica in format digital, pe baza de memorie flash, care vor ajunge pe piata la preturi competitive cu noul Apple iPod Shuffle. Versiunea cu memorie de 256 MB va costa sub 100 de euro, au anuntat oficialii Sony.


 Motorola s-a orientat spre telefoanele mobile care pot face poze de o calitate mai buna, iar utilizatorii gasesc integrat un soft pentru gestionarea fotografiilor, care permite printarea sau trimiterea lor spre alt telefon sau PC.


 Pentru pasionatii de fotografie care nu sunt atrasi de telefonul mobil Samsung cu camera de 7 megapixeli, Kodak a adus la Hanovra camera foto cu tehnologie de conectare la Internetul fara fir, prin care pozele pot fi transmise rapid catre computer sau catre o adresa de e-mail.


 Producatorii de celulare aloca tot mai multe resurse pentru muzica in format digital, iar noul Sony Ericsson cu Walkman incorporat a fost prezentat cu mare fast. Surpriza analistilor a fost ca nici un telefon cu functii de acest gen nu se poate conecta la cel mai mare magazin de muzica online, iTunes al Apple, pentru a comanda melodii online. Samsung a adus de asemenea la Hanovra telefoane care pot receptiona emisiunile TV, cu ecrane mai mari si colorate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO