Business Hi-Tech

Cehii de la ALEF intră agresiv pe piaţa din România prin achiziţia distribuitorului local IT&C Likeit Solution, un business care a scăzut anul trecut cu 30% la 129 mil. lei şi trecuse pe pierderi

Likeit Solution a fost înfiinţată de Dragoş Popescu, unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piaţa de distribuţie IT&C. El şi-a vândut acţiunile în decembrie 2016, către Mihai Popescu

Likeit Solution a fost înfiinţată de Dragoş Popescu, unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piaţa de distribuţie IT&C. El şi-a vândut acţiunile în decembrie 2016, către Mihai Popescu

Autor: Ioana Nita, Adrian Seceleanu

11.07.2017, 12:43 1165

Cehii la ALEF Distribution Group, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de sisteme IT din Europa de Sud-Est, cu o vechime de peste 20 ani, au achiziţionat unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piaţa de distribuiţie IT&C - compania Likeit Solution, ca parte a unui plan agresiv de extindere pe piaţa din România, considerată atractivă pentru “ratele mari de creştere”.

“România este una dintre ţările cu cea mai mare creştere a sectorului IT din ultima perioadă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am considerat oportună intrarea pe această piaţă”, a declarat Milan Zinek, CEO al grupului ALEF în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Bucureşti. El nu a oferit detalii despre valoarea tranzacţiei care a fost perfectată pe 30 iunie.

Cehii îşi înfiinţaseră la începutul lunii trecute o companie în România, ALEF Distribution Ro, acţionarii firmei locale fiind o firmă din Cehia (ALEF NULA AS) şi românul Mihai Popescu, iar administratori Mircea Ciucur, Lubomir Zlacky şi Milan Zinek.

Compania achiziţionată - Likeit Solution, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală, care a intrat practic în business în 2013 a avut cele mai mari venituri în 2015 - 183 mil. lei, iar anul trecut a înregistrat un recul de 29,5% al businessului, până la 129,4 mil. lei, potrivit datelor de la Finanţe. Distribuitorul local a raportat pe 2016 o pierdere netă de 9,1 mil. lei faţă de un profit net de 1,4 mil. lei în 2015, conform informaţiilor de la Finanţe.

Likeit Solution a fost înfiinţată de Dragoş Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din piaţa locală de distribuţie IT&C, al cărui nume este însă legat în principal de compania RHS Company.

Controlată integral de Popescu, RHS Company a fost unul dintre liderii locali ai industriei, dar a intrat în insolvenţă în 2012 pe fondul unui dosar de evaziune fiscală. Popescu a fost singurul proprietar al companiei Likeit Solution până la finele anului trecut, în luna decembrie, când şi-a vândut toate acţiunile către Mihai Popescu, conform datelor din Monitorul Oficial.

Piaţa locală de distribuţie IT&C este dominată de Network One Distribution, deţinută de antreprenorul Iulian Stanciu - cu afaceri 221 mil. euro în 2016 - şi letonii de la Elkotech - care sunt pe locul doi, cu un business de 62 mil. euro.

Pe piaţa locală au mai intrat şi polonezii de la ABC Data, care au reuşit, din a doua încercare, să crească puternic şi să atingă anul trecut afaceri de 53 mil. euro. Iniţial ABC Data a cumpărat un jucător local, -Scop Computers, însă firma a intrat în insolvenţă, iar polonezii şi-au vândut acţiunile pe pierdere şi au deschis o nouă firmă, care a dezvoltat afacerile de la zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO