Business Hi-Tech

Cine este femeia din spatele Facebook

Cine este femeia din spatele Facebook

Sheryl Sandberg, o veterană a internetului la 41 de ani, a absolvit Universitatea Harvard lucrând apoi la Banca Mondială şi Google

Autor: Magraon Andreea

23.11.2010, 23:30 70

Facebook, în prezent cea mai mare reţea de socializare din lume,creată de Mark Zuckerberg în 2004, pe vreme când era student laHarvard, nu ar fi ajuns una dintre cele mai mari companii deinternet din lume dacă nu i s-ar fi alăturat în urmă cu doi aniSheryl Sandberg, actual director de operaţiuni al companiei,relatează cotidianul american The New York Times.

Sandberg (41 de ani), o veterană a companiilor de internet, atransformat Facebook într-un fenomen, în prezent cu peste 500 demilioane de utilizatori în lume.

De când Sandberg s-a alăturat companiei, Facebook a cunoscut operioadă de "hipercreştere", scrie The New York Times. Numărul deangajaţi a crescut de aproape şase ori, la 1.800, iar cel alutilizatorilor de şapte ori.

Volumul de publicitate atrasă de Facebook a crescut în ultimiiani datorită relaţiilor bune cu marile companii pe care Sandbergle-a dezvoltat în cei cinci ani cât a lucrat la Google, cel maipopular motor de căutare din lume, unde a ocupat funcţia devicepreşedinte pentru vânzările online. Veniturile Facebook suntestimate de analişti pentru acest an la aproape 1,6 miliarde dedolari, provenite în principal din publicitate. Compania nu este înprezent listată la bursă şi nu comunică rezultatele financiare.Valoarea de piaţă a reţelei de socializare este estimată la 41 demiliarde de dolari, fiind a treia companie de internet din SUA,după Amazon, cel mai mare retailer online din lume, şi Google.

Cât timp Sandberg a lucrat la Google, compania şi-a dezvoltatunul dintre cele mai de succes modele de publicitate online. Când apărăsit gigantul de internet, divizia pe care o conducea ajunsesela 4.000 de angajaţi şi aducea mai mult de jumătate din veniturilecompaniei.

De când s-a alăturat companiei, Sandberg s-a concentrat asupradezvoltării businessului, extinderea la nivel internaţional şidezvoltarea de relaţii cu marile companii pentru a atragepublicitate. Acest lucru l-a ajutat pe Zuckerberg (26 de ani) să seconcentreze pe ce îi place cel mai mult: site-ul reţelei desocializare, scrie The New York Times.

Sheryl Sandberg a absolvit Universitatea Harvard, iar în acestan s-a clasat pe locul 16 din 50 în topul Forbes al celor maiputernice femei în business. Înainte de Google, a lucrat la BancaMondială şi a fost şeful cabinetului lui Larry Summers, secretar alTrezoreriei în timpul mandatului lui Bill Clinton la sfârşitulanilor '90. Din această poziţie s-a ocupat de ştergerea datorieiţărilor în curs de dezvoltare în timpul crizei financiare dinAsia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO