Business Hi-Tech

Cine sunt managerii care au construit pentru Microsoft de la zero în România un business de peste 30 mil. € în 14 ani

Cine sunt managerii care au construit pentru Microsoft de la zero în România un business de peste 30 mil. € în 14 ani
24.10.2010, 23:51 652

Microsoft, cel mai mare producător de soft­ware din lume, a luatde­cizia de a-şi des­chide o subsidiară în România la şapte ani dela căderea regi­mului Ceauşescu, în anul 1996. Gigantul soft aveadeja parteneri pe piaţa locală, dar hotărârea de a intra direct peo piaţă în care vânzările de calculatoare erau la în­ceput - iar omare parte a softurilor erau utilizate ilegal, inclusiv de cătrestat, ve­nea după ce Parlamentul adopta legea copy­rightului. Eraprimul pas necesar pen­tru ca gigantul software să-şi înceapăeforturile de a cuceri o nouă piaţă.

Silviu Hotăran, un absolvent al Fa­cultăţii de Automatică şiCalculatoare al Politehnicii din Bucureşti, avea puţin peste 40 deani şi lucra pentru o com­pa­nie de software relativ bine cunoscutăpe piaţa locală, Ciel. Anterior, fusese cerce­tă­tor la Institutulpentru Tehnică de Cal­cul, locul care a dat mai mulţi manageripentru industria locală de profil.
Un telefon de la un fost manager, care se afla atunci în München -cartierul ge­neral al Microsoft pentru regiune, avea să-i schimbecariera. După câteva ezi­tări, Silviu Hotăran acceptă provo­ca­reade a susţine o serie "lungă" de inter­viuri pentru poziţia de CEOal Microsoft în România. La jumătatea anului, el pri­meaconfirmarea că a fost selectat pe func­ţia de director general alviitoarei sub­si­diare din România. Silviu Hotăran a fost primulangajat al Microsoft pe pia­ţa locală şi cel care a şi recrutatprimii oa­meni din echipă (Magda Condruţ, Paul Micheş şi IonuţLopătan). Pe 4 de­cem­brie 1996 lua fiinţă oficial subsidiaralo­cală a producătorului de soft.
În primii ani, în care mica echipă a Micro­soft ocupa un spaţiu nufoarte ma­re în unul dintre puţinele centre moder­ne de birouri dinBucureşti (World Trade Center din Piaţa Presei Libere),dez­vol­tarea businessului companiei a fost în bună parte realizatăîn ritmul de­cis de echipa locală.

Businessul local al Microsoft a cres­cut atât pe fondulcontractelor cu statul - care a început să semneze contractepen­tru utilizarea legală a aplicaţiilor Micro­soft, cât şi alpopularităţii în creş­tere a calculatoarelor şi internetului.
În anul 2000, la patru ani distanţă de la lan­sarea operaţiunilorlocale, Micro­soft anun­ţa un business de 15 ori mai mare şiajunsese deja la 22 de angajaţi.
Creşterea venea după ce Microsoft lan­sase două produse cu succesla public, sui­ta de aplicaţii Microsoft Office 2000 şi MicrosoftWindows 2000. Doar suita de apli­caţii Office reprezenta jumătatedin businessul companiei.

După încă un an, la bilanţul a cinci ani de activitate, SilviuHotăran anunţa afa­ceri de 25 de ori mai mari decât în 1996.Creşterea venea în mare parte du­pă ce şi numărul de parteneriexplo­dase pe măsură ce românii începuseră să aibă ve­nituri maimari şi să cumpere cal­cula­toa­re. De la trei parteneri carein­sta­lau soft Microsoft pe calculatoare asam­blate lo­cal în1996, în 2001 numărul depăşise 1.000. Numărul de angajaţi ajunsesela 27.
Anul 2003 aduce o tranzacţie specta­cu­loasă, care pune România peharta mon­dială IT: gigantul american Micro­soft anunţă achiziţiaunei tehnologii antivirus realizate de compania GeCad a omului deafaceri Radu Georgescu.

În 2004, după opt ani de la ac­cepta­rea misiunii de a crea aproapede la zero sub­sidiara locală a celui mai mare produ­cător de softdin lume, Silviu Hotăran ple­ca pe o poziţie de management lani­vel regional, locul său fiind luat de Ovi­diu Artopolescu.
Pe durata mandatului lui Artopo­lescu gigantul soft american iadecizia de a-şi deschide un centru de servicii în Ro­mâ­nia, iarfondatorul companiei, Bill Gates, vizitează România şi participă lainau­gurarea centrului şi la lansarea nou­lui sistem de operareWindows Vista.
Câteva luni mai târziu, în mai 2007, Sil­viu Hotăran revine laconducerea fi­lialei din România, iar Ovidiu Arto­po­lescu preluafuncţia de director de proiecte complexe pentru Europa Centrală şide Est.
După un alt an, Silviu Hotăran - omul de al cărui nume se leagăintrarea Micro­soft în România şi dezvoltarea busi­nessului localal companiei - anunţă că se retrage pentru a-şi întemeia unbusi­ness propriu, o companie de con­sul­tanţă în management. "Demai mult timp spun că va veni momentul în care să fac ceva pentrumine şi pentru familia mea, iar acest moment a sosit".

În septembrie 2008, compania anun­ţă numele noului directorgeneral, Călin Tatomir. Când a preluat funcţia de CEO al Microsoftel era deja unul dintre cei mai cunoscuţi manageri IT&C de pepia­ţă. Devenise cunoscut pe piaţă ca direc­tor de vânzări alCompaq, poziţie din ca­re adusese companiei contractul de 120 mil.euro pentru informatizarea Casei de să­nătate - cel mai mare acordIT semnat de stat până atunci. Când HP a cumpărat Compaq în 2001Tatomir a refuzat bo­nu­surile de "sute de mii de dolari" pe carele-ar fi primit dacă rămânea în noua com­panie pentru a-şi înfiinţapropria fir­mă de consultanţă. După 7 ani, firma lui avea afaceride peste 1 mil. euro şi o mar­jă de profit net de aproape10%.

Mandatul lui Tatomir a început exact în perioada în care economialo­cală resimţea puternic efectele crizei fi­nan­cia­re. La finelelui 2008 apăruseră pri­me­le date privind problemele finan­cia­reale Ultra Pro Computers, la acea da­tă cel mai mare retailerIT&C din Ro­mânia. În 2009, când vânzările de com­putere aucăzut la jumătate - lovind în plin şi afacerile Microsoft, UltraPro închidea toate magazinele şi ieşea de pe piaţă. Nu doarvânzările de calculatoare şi servere au lovit în afacerilecompaniei: atât statul, cât şi cea mai mare parte a companiilorprivate au îngheţat aproape complet in­vestiţiile noi în IT, iar omare parte dintre cele aflate în derulare au fost amânate. În iunie2009, Călin Tatomir făcea bilanţul: afacerile urmau să scadă cupeste 10%. "2009 a fost cel mai greu an pentru Microsoft România:pentru că a fost bugetat când nu se ştia nimic despre anul careurma, iar după un prim tri­mestru fiscal de succes a urmat doar operioadă de scăderi. Acum este mult mai simplu pentru că putem faceun buget în limita a plus, minus 20%, nu unul cu o marjă deplus/minus 80%. Am învăţat să ne dimensionăm mai bine."

La capătul a doi ani dificili, dar într-un moment în care seîntrevede din nou posibilitatea de creştere, Călin Tato­mir anunţăcă se retrage, în mare parte la "presiunea familiei". "Este cevaperso­nal, care nu poate fi contestat. Din punc­tul meu de vederepoate exista ceva şi mai important decât funcţia de CEO alMicrosoft România."
Sfârşitul mandatului lui Tatomir, pe­rioa­dă în care compania acrescut de la zero la peste 30 de milioane de euro pe an, marcheazăşi finalul perioadei în care fi­liala locală a Microsoft estecondusă de ro­mâni: din data de 20 octombrie noul CEO este RonaldBinkofski, fostul di­rec­tor de marketing, business şi opera­ţiunial Microsoft Polonia.

Bill Gates la Bucureşti

BillGates (centru jos) a fost o singură dată în România, în anul 2007,când a participat la două evenimente importante pentru companie:lansarea Windows Vista şi a Microsoft Office, precum şi inaugurareaoficială a Centrului Global de Suport Tehnic din Bucureşti algigantului software. Pentru a marca evenimentul - vizita lui Gatesşi cele două lansări, Bucureştiul a fost împânzit cu steguleţe culogoul Windows Vista. În plus, în buna tradiţie locală, strada pecare se afla centrul Microsoft - în spatele hoteluluiIntercontinental şi la doi paşi de ambasada americană, fuseseasfaltată cu doar două zile înainte de vizită.
Miliardarul american a fost relaxat, zâmbitor şi natural în relaţiacu oficialităţile şi jurnaliştii. În discursul susţinut laBucureşti, Gates a spus că speră ca introducerea internetului înmai multe ţări să fie o bază pentru dezvoltarea sistemuluieducaţional, România reprezentând un exemplu în acest sens."Internetul şi noile tehnologii îi permit României să participe laindustria globală IT mai mult decât te-ai aştepta de la o ţară atâtde mică", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO