Business Hi-Tech

Claudia Nemat, Deutsche Telekom: Suntem interesaţi de acţiunile la fostul Romtelecom

Claudia Nemat. Fotograf: Adrian Seceleanu

Claudia Nemat. Fotograf: Adrian Seceleanu

Autor: Adrian Seceleanu

23.03.2015, 00:08 1296

Investiţiile vor ţine cont de evoluţia pieţei, afirmă Claudia Nemat, membru în boardul DT, care supraveghează afaceri de 13 mld. euro.

Gigantul german Deutsche Tele­kom (DT) este interesat să achi­ziţioneze în Ro­mânia pachetul minoritar de acţiuni de la fostul Rom­telecom, unul dintre cei mai mari furnizori de telefonie fixă, net şi TV.

„Aşa cum am procedat şi în Cehia, unde am achiziţionat pachetul acţionarilor minoritari, dacă există pe masă o propunere decentă pentru ambele părţi, acest lucru se va întâmpla (şi în România - n. red.)“, a declarat pentru ZF Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Tele­kom, care gestionează un business de 13 mld. euro din cele 63 mld. euro ale grupului. Nemţii controlează afacerile din Ro­mânia prin intermediul grupului elen OTE.

Telekom Romania Communi­cations (fostul Romtelecom) ar putea fi evaluat la 800 mil. euro, iar pachetul statului la 370 de milioane de euro, având în vedere profitul operaţional (EBITDA) de 161 milioane de euro din 2014 şi un multiplu de 5 al acestui indicator, o metodă comună de evaluare a operatorilor de telecom, la nivel internaţional. Reprezentantul DT nu a făcut comentarii în legătură cu valoarea acţiunilor.

Guvernul a relansat în iulie 2013 procesul de vânzare a acţiunilor la divizia fixă a Telekom România, angajând şi o echipă de consultanţi, formată din Swiss Capital, UBS, Muşat & Asociaţii, BT Securities şi Bulboacă & Asociaţii. Însă din iulie 2013 până în prezent România a avut trei miniştri ai societăţii informaţionale, volatilitatea de la conducerea MSI determinând şi îngheţarea discuţiilor.

Sorin Grindeanu (PSD), ministru din decembrie 2014, a declarat recent pentru ZF că vrea să mişte lucrurile în acest „dosar“. „Mă aştept ca în perioada imediat ur­mătoare consultanţii să prezinte strategia pentru vânzarea acestui pachet de 46%. Li s-au furnizat date, date pe care încercau să le obţină de mai mult timp şi la care nu prea au avut acces“, a spus Grindeanu.

DT susţine eforturile făcute de Gu­vernul României în acest proces de evaluare a opţiunilor privind vânzarea acţiunilor, spune Claudia Nemat, subliniind însă că pentru partea germană nu există o presiune de a se încheia rapid o tranzacţie. „Nu există niciun fel de grabă în acest sens, pentru că noi deţinem deja controlul businessului şi consolidăm veniturile şi profitul operaţional.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO