Business Hi-Tech

Concurenţa suspectează Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS de abuz de poziţie dominantă

Concurenţa suspectează Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS de abuz de poziţie dominantă

Bogdan Chiriţoiu, 40 de ani, fost consilier economic al preşedintelui Traian Băsescu, a fost numit de preşedintele României la conducerea Consiliului Concurenţei în mai 2009. La preluarea mandatului a declarat că unul dintre obiectivele sale îl reprezintă reducerea timpului mediu al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, care în prezent este de 26 de luni, faţă de 18 luni cât este media Comisiei Europene.

Autor: Adrian Seceleanu

11.07.2011, 00:07 1846

Toţi operatorii de telefonie mobilă din România, cu afacericumulate de peste două mili­arde de euro în 2010, sunt anchetaţipentru un posibil abuz de poziţie dominantă în ceea ce s-ar puteadovedi cea mai mare investigaţie realizată până acum de ConsiliulConcurenţei.

Autoritatea care are drept obiectiv protecţia şi încurajareacompetiţiei a lansat noua investigaţie în acest an fără a facepublică declanşarea anchetei, însă informaţii despre noul dosar depe masa Concurenţei au început să circule pe piaţa telecom.Printr-un răspuns transmis la întrebări ale ZF pe această temă,oficialii Consiliului Concurenţei au confirmat că au declanşat oinvestigaţie care vizează giganţii care activează pe piaţa localăde telefonie mobilă.

Răspunsul CC, care numără mai puţin de 500 de caractere, oferăpuţine detalii despre investigaţie.

"Confirmăm faptul că autoritatea română de concurenţă are înderulare o investigaţie, declan­şată din oficiu în acest an, careare ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al operatorilorde telefonie mobilă din România (Orange, Vodafone, Cosmote,RCS&RDS), pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor lapuncte mobile în reţelele individuale ale fiecăruia dintreaceştia", a declarat pentru ZF Simona Barbu, purtătorul de cuvântal CC. "Având în vedere faptul că investigaţia se află în derulare,nu putem furniza alte informaţii în legătură cu aceasta", a adăugatea.

Din răspunsul transmis ZF de Consiliul Concurenţei rezultă căinvestigaţia ar putea avea în vedere relaţiile comerciale aleOrange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS cu alţi operatori maimici. Pentru ca abonatul unui furnizor de telefonie să poată sunaclienţii Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS, compania trebuiesă încheie un acord de interconectare, care să îi permităfinalizarea apelurilor în reţelele de telefonie mobilămenţionate.

Relaţiile dintre furnizorii de servicii de telefonie suntreglementate prin decizii luate de Autoritatea de Reglementare înComunicaţii (ANCOM), decizii care prevăd tarifele şi termenii încare trebuie să aibă loc interconectarea reţelelor.

Nu este clar în acest moment care sunt aspectele care suntvizate de investigaţia Consiliului Concurenţei mai ales încondiţi­ile în care punctul de plecare al anchetei nu îl reprezintăo plângere.

O sancţiune maximă ar însemna amenzi de peste200 mil. euro

Dacă investigaţia Consiliului ar găsi toţi operatorii vinovaţide abuz de poziţie dominantă, autoritatea va putea aplica amenziîntre 0,5% şi 10% din cifra de afaceri a operatorilor, potrivitarticolului 51 al legii concurenţei.

Având în vedere că Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS auavut anul trecut împreună afaceri cumulate de aproximativ 2,7 mld.euro, o amendă aplicată de CC ar putea varia între 13,4 mil. euroîn cazul unei penalităţi de 0,5% din afaceri şi 268 mil. euro încazul puţin probabil al aplicării penalităţii maxime de 10% dinafaceri pentru toţi operatorii de telecom.

Cei mai mari operatori de pe piaţă ar fi însă afectaţisemnificativ chiar şi dacă ar fi penalizaţi cu cel mai mic procentdin business. O amendă de 0,5% din cifra de afaceri ar însemna 4,8milioane de euro pentru Orange şi de 4,1 milioane de euro pentruVodafone, spre exemplu.

Potrivit articolului şase din legea concurenţei, prin abuz depoziţie dominantă se înţeleg practici precum limitarea producţiei,a comercializării sau dezvoltării tehnologice în dezavantajulconsumatorilor, aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali aunor condiţii inegale la prestaţii echivalente sau exploatareastării de dependenţă în care se găseşte o altă întreprindere faţăde o asemenea întreprindere sau întreprinderi şi care nu dispune deo soluţie alternativă în condiţii echivalente, precum şi ruperearelaţiilor contractuale pentru singurul motiv că partenerul refuzăsă se supună unor condiţii comerciale nejustificate.

Evaluare pentru tranzacţia dintre Cosmote şi Zapp din2009

În altă ordine de idei, oficialii Consiliului Concurenţei auprecizat pentru ZF că autoritatea desfăşoară în prezent şi oevaluare a tranzacţiei prin care Cosmote România a preluatTelemobil (Zapp).

"Consiliul Concurenţei desfăşoară în prezent o evaluare aimpactului deciziei luate de autoritatea de concurenţă cu privirela operaţiunea de concentrare economică Telemobil - Cosmote pepieţele serviciilor de comunicaţii mobile", a declarat SimonaBarbu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Concurenţei, fără aoferi alte detalii.

Cosmote a preluat Telemobil în 2009 într-o tranzacţie cu ovaloare totală de 207 mil. euro, principalul activ urmărit degrupul elen fiind licenţa şi reţeaua de internet mobil 3G deţinutede operator.

Cea mai mare amendă, în telefonia mobilă

Cea mai mare amendă aplicată vreodată de Consiliul Concurenţei aavut valoarea de 63 de milioane de euro şi a fost aplicată în acestan companiilor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone, pentru abuzde poziţie dominantă. Investigaţia CC a fost declanşată în anul2006 ca urmare a unei plângeri depuse de Netmaster CommunicationsSRL şi are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşitde către Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului determinare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţeapublică de telefonie. În luna mai Curtea de Apel Bucureşti ahotărât să suspende plata amenzii de 63 milioane de euro aplicatăde Concurenţă Orange şi Vodafone. Cei doi operatori au depus ogaranţie reprezentând 30% din amendă (aproape 19 mil. euro) pentrua avea posibilitatea să solicite în instanţă suspendareapenalităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO