Business Hi-Tech

Conferinţă ZF & Go4IT.ro. Revoluţia dronelor din România. Inovaţie în tehnologie: Piaţa dronelor este încă la început în România, dar legislaţia restrictivă afectează puternic dezvoltarea

Conferinţă ZF & Go4IT.ro. Revoluţia dronelor din...

Autor: Alexandra Marcu, Cristina Bellu, Ştefan Stan

15.06.2016, 00:06 377

Piaţa dronelor este încă la început în România, iar cadrul legislativ extrem de restrictiv afectează puternic potenţial semnificativ de creştere al acestui segment de piaţă, au declarat speakerii în cadrul evenimentului „Revoluţia dronelor din România. Inovaţie în tehnologie“, organizat de Ziarul Financiar şi Go4IT.ro în parteneriat cu Falcon Electronics.

„Piaţa dronelor este într-un moment nefericit în România. Ministerul Transporturilor a emis o lege care omoară o piaţă care încă nu se formase. Este foarte restrictivă, chiar şi pentru dronele mici. Ele trebuie înregistrate, iar proprietarii trebuie să plătească o taxă care depăşeşte uneori valoarea dronelor şi trebuie să anunţe mereu autorităţile când le folosesc“, a spus Dan Cuţui, CEO al companiei Falcon Electronics.

Din 2014, utilizarea dronelor pe teritoriul României a devenit ilegală. Astfel, pentru a utiliza aeronavele îţi trebuie aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România. Zborurile sunt limitate ca distanţă, altitudine şi zonă, iar cererile trebuie trimise cu cel puţin 45 de zile înaintea zborului. Pe scurt, zborul cu o aeronavă trebuie aprobat de aceeaşi instituţie ce monitorizează cursele aeriene.

România este una dintre cele mai mici pieţe din cauza cadrului legislativ impus, însă evoluează rapid. „România are printre cele mai mici volume de vânzări din cauza condiţiilor impuse. Totuşi am observat în ultimii ani o creştere puternică, cea mai bună din regiune. Cea mai mare piaţă din Europa este Germania, cu 35% din vânzări, apoi Franţa şi Marea Britanie“, a spus  Michel Bonetti, general manager al Parrot Central Europe, în cadrul conferinţei.

Piaţa dronelor creează valoare adăugată nu doar prin taxele generate, ci şi prin aplicaţiile legate de aceste drone, susţin principalii comercianţi din piaţă. Această nouă piaţă este o bună oportunitate pentru România, cunoscută la nivel inter­naţional pentru dezvoltarea de software şi calitatea progra­matorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO