Constanţa: O echipă de elevi reprezintă România la Marea Finală Europeană a Sci Tech Challenge 2016

17 mar 2016 Autori: Andreea Tobias , Cătălin Legănel

O echipă de elevi creativi din Constanţa va reprezenta România, la Bruxelles, la Marea Finală Europeană a competiţei Sci Tech Challenge 2016, competiţie la care vor mai participa elevi din Belgia şi Marea Britanie.

Concurenţi din zece ţări euroasiatice - Belgia, Franţa, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România şi Rusia - au participat la competiţia online Sci-Tech Challenge, organizată în comun de ExxonMobil şi Junior Achievement (JA) Europe.

Pentru Marea Finală Europeană au fost selectate Belgia, Marea Britanie şi România.

"Echipa a fost recent desemnată câştigătoarea competiţiei naţionale, la care au participat peste 100 de elevi de la 14 licee din Constanţa. Pentru Marea Finală Europeană, elevii constănţeni au concurat marţi, 15 martie, cu elevi din celelalte nouă ţări participante în competiţie - Belgia, Italia, Franţa, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, UK şi Kazahstan”, se arată într-un comunicat al JA România.

Ediţia din 2016 a provocat elevii să reducă în mod semnificativ traficul congestionat din Bruxelles, într-un mod eficient din punct de vedere al combustibilului şi costului, recunoscând provocările generate de vehiculele uşoare, transporturile grele, aviaţie şi sectoarele feroviare. Juriul a selectat cele mai bune trei echipe care vor concura pentru Marea Finală Europeană.

Elevii din Belgia, Marea Britanie şi România au fost aleşi pe baza ideilor inovative, a aptitudinilor excelente şi a spiritului de echipă. Oferind alternative de transport, cele trei soluţii finaliste s-au remarcat pentru mix-ul optim de fezabilitate, eficienţă a costurilor şi implementare rapidă. Acestea au oferit o combinaţie integrată de tehnologie şi au reuşit să reducă numărul maşinilor din oraş.

Echipa de liceeni constănţeni care a reprezentat România la finala Europeană a fost formată din Tiberiu Florescu - Liceul Teoretic Ovidius, Radu Ştefan Cristea - Liceul Teoretic Ovidius, Alexandra Chiparcă - Liceul Teoretic Decebal, Ioan Daniel Crăciun - Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi Vlad Botezatu - Liceul Teoretic Traian.

“De-a lungul timpului am participat la nenumărate competiţii şi concursuri, dar dintre toate pot să spun că Sci-Tech Challenge este cel mai provocator şi interesant concurs. Pentru prima dată am simţit că pot folosi toate abilităţile mele logice în domeniul STEM - Science Technology Engeneering Math, dar şi să lucrez în echipă, ascultând ideile tuturor, punându-le cap la cap pentru a ajunge la proiectul final. Astfel, cred că m-am dezvoltat enorm, în principal din punct de vedere al comunicării şi gândirii logice. Aş recomanda acest eveniment tuturor tinerilor ingineri şi viitori oameni de ştiinţă, întrucât este o ocazie unică, care are un impact enorm asupra personalităţii fiecăruia dintre ei”, a declarat Vlad Botezatu.

Marea Finală Europeană, care va fi găzduită, în 25 mai, de Parlementul European din Bruxelles, va indica echipa câştigătoare în prezenţa celor mai bune trei echipe, a reprezentanţilor de business şi a juraţilor.

Competiţia Sci-Tech este un program menit să încurajeze elevii cu vârsta cuprinsă între 15 - 18 ani să ia în considerare carierele şi abilităţile asociate domeniul STEM (Science, Technology, Engeneering and Matematics) şi să îi ajute sa înţeleagă posibilităţile antreprenoriale din lumea de astăzi. Se estimează că, în perioada 2013 - 2025, cererea pentru profesionişti STEM o să crească cu 8 la sută, în timp ce creşterea medie previzionată pentru toate profesiile este de 3 la sută.

"Competiţia Sci-Tech are o misiune dublă. În timp ce încurajează tinerii europeni să îşi dezvolte cunoştinţele STEM încercând să rezolve probleme din lumea reală, încearcă să le dezvolte acestora gândirea antreprenorială şi să impulsioneze abilităţile lor inovatoare”, declară Caroline Jenner, CEO al JA Europe.

 
Cuvinte cheie:
SCI TECH
, ELEVI
, finala
, romania
, constanta
, reprezentare
, belgia
, competitie
, marea britanie
, participare
, bruxelles
, liceu
, norvegia
, olanda
, polonia
, abilitati
, dezvoltare
, timp
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide