Business Hi-Tech

Copiii teribili care au fondat Google incep sa-si vanda din actiuni: cate 5,5 milioane fiecare

25.01.2010, 00:00 167

Fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, au anuntat caintentioneaza sa vanda fiecare cate 5,5 milioane din actiunilegigantului internet, afacere care le va aduce venituri de cate 2,75miliarde de dolari (1,94 miliarde de euro) - la valoarea actuala acompaniei, scrie Bloomberg. Vanzarea va avea loc in urmatorii cinciani.

Page si Brin au deja o avere de 12 miliarde de dolari (8miliarde de euro).

Prin reducerea numarului de actiuni, puterea de vot a celor doiin cadrul companiei, care detine cel mai popular motor de cautaredin lume, va scadea la 48% de la 59 procente, cat e in prezent,potrivit unui raport al Comisiei pentru Valori Mobiliare a SUA. Daracest lucru nu va afecta puterea de decizie a celor doi din cadrulcompaniei. "Cei doi sunt foarte implicati si foarte devotatiGoogle. Cea mai mare parte a averii lor va ramane in cadrulGoogle", a anuntat gigantul american intr-un comunicat citat deBloomberg. Page si Brin, care s-au cunoscut la Stanford Universitysi au infiintat Google in 1996, au anuntat un plan similar in 2004in urma caruia au vandut 7,2 milioane de actiuni fiecare. Cei doifondatori se afla pe locul 11 in clasamentul Forbes al celor maibogati 400 de americani. Google a fost listata la bursa prima datain 2004.

Actiunile Google au scazut la sfarsitul saptamanii trecute cu5,7 procente (32,97 dolari) la 550 dolari la bursa NASDAQ dupa cerezultatele financiare au fost sub estimarile unor analisti.

Google a incheiat anul trecut cu un profit net de 6,52 miliardede dolari (4,6 mld. euro), mai mare cu 54% fata de rezultatul din2008, in timp ce veniturile s-au majorat cu 8,5%, la 23,65 miliardede dolari (16,7 mld. euro), a anuntat compania. Profitul anuntat afost peste estimarile analistilor, insa veniturile s-au plasat subunele prognoze ceva mai optimiste, transmite Reuters.

"Asteptarile au crescut pe masura ce se apropiau de momentulraportarii si chiar daca Google a reusit sa afiseze cifre solide,ele nu au avut de aratat nimic exceptional. Cred ca actiunileGoogle vor recupera pierderea. Nu cred ca se vor prabusi",comenteaza un analist citat de Reuters. Veniturile Google aucrescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 17%, la 6,67miliarde de dolari (4,7 mld. euro), iar profitul s-a majorat depeste cinci ori, la 1,97 miliarde de dolari (1,3 mld. euro). "Afost un sfarsit de an extraordinar pentru Google, dat fiind faptulca ne aflam inca in primele zile ale revenirii economiei", adeclarat Eric Schmidt, CEO al Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO