Business Hi-Tech

Corsar Grup: Cel.ro este de vanzare, dar tinem la pret

Corsar Grup: Cel.ro este de vanzare, dar tinem la pret
28.09.2009, 00:00 1252

Corsar Grup, compania care detine cel.ro, al treilea magazinonline IT&C de pe piata locala dupa cifra de afaceri din 2008,este de vanzare insa o eventuala tranzactie va fi realizata doarpentru un "pret corect", spun oficialii retailerului.

"Am primit mai multe propuneri, printre care si de la fondul deinvestitii New Century Holdings / Broadhurst, pe care s-ar putea sao onoram", a declarat intr-un interviu prin e-mail pentru ZFTiberiu Pop, CEO al Corsar Grup.

"Singurul mod prin care un investitor va intra in cel.ro va fiprintr-un pret corect", a adaugat Pop, fara a oferi altedetalii.

AtatTiberiu Pop, cat si Mihai Nenciu - proprietarul Corsar Grup - suntdoi oameni de afaceri extrem de discreti, care au evitat pana inprezent sa ofere interviuri altfel decat prin e-mail.Reprezentantii companiei americane New Century Holdings, ale careiafaceri in Romania sunt conduse de Siminel Andrei, nu au putut ficontactati pana la inchiderea editiei pentru a comentainformatiile.

Au anuntat negocieri si cu RAEF

La jumatatea acestui an oficialii Cel.ro au mai anuntat ca seafla in negocieri de vanzare cu fondul Romanian American EnterpriseFund (RAEF) - discutii care nu au fost confirmate de fond. CorsarGrup, care a incheiat 2008 cu cel mai mare profit net dintreretailerii online, de 0,2 mil. euro, si cu datorii totale de 0,8mil. euro, sustine ca intarirea grupului de companii detinut deMarius Ghenea prin preluarea PCgarage.ro nu schimba semnificativraportul de forte de pe piata. PCgarage "(...) se bazeaza mai multpe comercializarea de componente PC, deci fara sa se suprapuna petarget-ul cel.ro, care este constituit de laptop-uri sinetbook-uri", spune Pop.

Cat a costat de fapt PCgarage? Cu totul peste 1 mil.euro, sugereaza Ghenea

In ceea ce priveste valoarea tranzactiei dintre PCgarage siMarius Ghenea (Fit Distribution), Tiberiu Pop estimeaza ca valoareaachizitiei a fost una "foarte mica", dat fiind faptul ca segmentulde vanzari pe care se concentra retailerul, componentele de PC-uri,a scazut in acest an cu 30%, conform companiei de analiza IDC.

Mai multe surse de pe piata au estimat de altfel ca suma netaincasata de proprietarii PCgarage de la Marius Ghenea ar fi maimica de 100.000 de euro - valoare care este insa respinsa de omulde afaceri.

"Asa cum am mai declarat, nu putem divulga pretul tranzactiei,fiind vorba de o tranzactie privata complexa protejata de clauze deconfidentialitate. Acest lucru nu ne impiedica sa facem insa oevaluare realista a tranzactiei, fie pe baze comparative (altetranzactii similare recente din aceeasi industrie), fie pe bazacifrelor de afaceri si a estimarilor de cash-flow proiectiv. (...),valoarea PC Garage rezultata din aceasta metoda de evaluare ar fimult peste 1 milion de euro", a precizat Ghenea pentru ZF. Elsustine ca valoarea vehiculata pe piata este rezultatul unei "eroride analiza" si afirma ca pe baza acestei presupuneri "s-ar puteaestima ca tot comertul online romanesc poate fi achizitionat cu unmilion de euro".

Marius Ghenea estimeaza ca in acest an, dupa preluareaPCgarage.ro, Fit Distribution va ajunge la afaceri de 30 demilioane de euro.

Achizitii in serie

Cele mai importante tranzactii din industria locala decomert online

Noiembrie 2008 - Marius Ghenea cumpara magzinele onlinefloridelux.ro si brazidecraciun.ro.

Ianuarie 2009 - 24pc.ro, unul din primele 20 de site-uri devanzari online locale, a fost preluat de Marius Ghenea.

Martie 2009 - un alt magazin online local, ShopIT.ro, estepreluat de Marius Ghenea.

Aprilie 2009 - Compania locala Asesoft Distribution, controlatade oamenii de afaceri Sebastian Ghita si Iulian Stanciu, anuntapreluarea a 51% din actiunile eMag, cel mai mare magazin localonline.

Mai 2009 - Cel.ro, numarul trei pe piata locala de retail onlineIT&C, anunta negocieri de vanzare cu fondul RAEF. Discutiile nusunt confirmate de fond. Ulterior cel.ro anunta ca negocierile suntanulate.

Septembrie 2009 - Marius Ghenea anunta preluarea integrala aPcgarage.ro, unul dintre cei mai mari retaileri online IT&C.Reprezentantii cel.ro sustin ca discuta vanzarea cuNCH/Broadhurst.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO