Business Hi-Tech

Cosmote provoacă un cutremur pe piaţa de net mobil: abonament cu 150 GB de date incluşi la 30 de euro, TVA inclus

Cosmote provoacă un cutremur pe piaţa de net mobil: abonament cu 150 GB de date incluşi la 30 de euro, TVA inclus

Autor: Adrian Seceleanu

14.07.2011, 13:26 8127

Cosmote, numărul trei pe piaţa locală detelefonia mobilă, care încearcă să-şi majorezebaza de abonaţi pentru a-şi ajunge din urmă rivalii Orange şiVodafone la capitolul venituri şi profit, a lansat una dintre celemai agresive oferte de net mobil de pe piaţă.

Compania controlată de OTE (Grecia) şi Deutsche Telekom(Germania) a lansat primul abonament la net mobilde pe piaţă care include trafic în limita a 150 GBde date la un tarif de 30 de euro, TVA inclus. Cele mai scumpeabonamente ale rivalilor de la Orange şi Vodafone, de 35 de euro,respectiv 19 euro, includ 15 GB de date, respectiv 18 GB de datedupă care viteza scade la 128 kbps. Până acum niciun operator de pepiaţă nu a lansat pachete cu un asemenea volum de dateinclus. Chiar şi imprevizibilul RCS&RDS are o limităde 5 GB de date transferaţi pentru abonamentul la internetmobil, după care viteza scade. Viteza serviciilor deinternet mobil 3G Cosmote este de până la 21,6 Mbps.

Însă doar acest abonament, Cosmote Connect XXLşi, într-o anumită măsură, şi cel precedent (CosmoteConnect XL - 25 de euro pentru 25 GB de date incluşi) -prin care Cosmote ţinteşte categoria nu foarteextinsă a românilor care pot plăti 30 de euro pe lună pentru netmobil, reprezintă o rupere de ritm faţă de celelalte oferte de pepiaţă.

O comparaţie între noua ofertă a Cosmote pentrucelelalte patru abonamente, cu trafic inclus între 2 şi 15 GB, (şitarife între 9 şi 20 de euro) arată că operatorul practică preţuriapropiate de cele ale Orange şi Vodafone, semn că de la sediilecentrale de la Atena şi Bonn Bucureştiului i se cere imperativ săse obţină profit.

Spre exemplu, Cosmote cere 9 euro pe lunăpentru un abonament cu 2 GB de date inclus, preţ similar cu celpracticat de Vodafone. Orange cere 9 euro pe un abonament cu 1,5 GBde date.

Clienţii Cosmote care semnează contracte noisau îşi reînnoiesc abonamentele pot alege serviciile de dateîmpreună cu mai multe computere portabile disponibile înportofoliu.

În portofoliul Cosmote a intrat un nou computerportabil, Asus K52N, care este furnizat şi împreună cu un mouseMicrosoft.

Cosmote nu a oferit până în prezent informaţiiîn ceea ce priveşte numărul de clienţi care folosesc serviciilesale de date. Compania a lansat şi o nouă ofertă de abonamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO