Business Hi-Tech

Costin Raiu, Kaspersky Lab: Sunt constant atacuri asupra băncilor din România şi nu sunt raportate

Costin Raiu, Kaspersky Lab: Sunt constant atacuri asupra...

Autor: Anca Olteanu, Mediafax

19.09.2017, 14:47 413

„Sunt atacuri împotriva băncilor în mod constant în România. Noi ştim de şase atacuri, anul trecut. Nu putem să le dăm numele pentru că am lucrat cu unele dintre ele. Părerea mea este că sunt constant atacuri şi nu sunt raportate. Poate sunt raportate interbancar sau la BNR, dar public, eu zic că transparenţa este relativ mică”, a spus Costin Raiu.

Din totalul atacurilor cibernetice, 90% sunt infracţiuni cibernetice tradiţionale, relativ simple, care ţintesc utilizatorii de acasă, 9,9% sunt atacuri direcţionate împotriva firmelor mici, medii şi mijlocii, iar 0,1% sunt atacuri avansate, potrivit directorului echipei de Cercetare şi Analiză.

„Ce este foarte interesant este că acei 0,1%, aproximativ din 2013, au început să afecteze şi utilizatorii de acasă. La o conferinţă din 2013 spuneam că utilizatorii de acasă vor deveni victime colaterale ale războiului dintre superputeri. Acest lucru s-a întâmplat în anii precedenţi şi cel mai recent anul acesta”, a precizat Raiu.

Costin Raiu avertizează că numărul ransomware-urilor a crescut în ultima perioadă şi va continua să crească.

„Numărul de ransomware-uri a crescut semnificativ în ultimele luni şi în ultimii ani şi, bineînţeles, asta reprezintă o mare problemă pentru utilizatorii de acasă. Era deja o problemă uriaşă, dar faptul că dezvoltatorii de astfel de software de ransomware, deci, infractorii cibernetici, au acum acces la exploit-uri dezvoltate de agenţii de spionaj naţionale, îi face mult mai periculoşi şi mult mai eficienţi”, a precizat Raiu.

În luna mai a acestui an, mai multe instituţii din România au fost afectate de atacul cibernetic WannaCry, produs la nivel mondial, printre ele şi fabrica Dacia de la Mioveni, unde producţia a fost oprită timp de două zile. Kaspersky a găsit legături între atacul cibernetic şi Coreea de Nord.

„Chiar dacă WannaCry nu a reuşit să fure decât 200.000 de dolari, părerea mea este că sunt mulţi alţi viermi, precum WannaCry, care au reuşit să facă mult mai mulţi bani, fiindcă autorii de WannaCry nu sunt infractori profesionişti, nu au ştiut să facă bani în mod eficient. Pe de altă parte, infractorii care au văzut că funcţionează idea au fost mult mai buni”, a explicat Raiu.

„2017 probabil va rămâne în istorie ca anul în care ransomware-ul s-a întâlnit cu atacurile lansate de către actorii statali”, a mai spus Raiu, făcând referire la legăturile care s-au găsit între Coreea de Nord şi atacul WannaCry.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO