Business Hi-Tech

Costul harababurii provocate de politicieni la arbitrul telecom în 2017

În aprilie 2017 Sorin Grindeanu (centru), pe atunci premier, şi Liviu Dragnea, liderul PSD, au dat startul perioadei de blocaj de la ANCOM prin schimbarea prin ordonanţă de urgenţă a legii de organizare a instituţiei. Greşeala a fost îndreptată parţial de noul premier Mihai Tudose, cu acceptul lui Liviu Dragnea. Grindeanu a ajuns în acest context preşedinte al ANCOm

În aprilie 2017 Sorin Grindeanu (centru), pe atunci premier, şi Liviu Dragnea, liderul PSD, au dat startul perioadei de blocaj de la ANCOM prin schimbarea prin ordonanţă de urgenţă a legii de organizare a instituţiei. Greşeala a fost îndreptată parţial de noul premier Mihai Tudose, cu acceptul lui Liviu Dragnea. Grindeanu a ajuns în acest context preşedinte al ANCOm

Autor: Adrian Seceleanu

16.01.2018, 00:08 676

• Arbitrul pieţelor de servicii poştale şi de telecom admite: nu şi-a îndeplinit 9 din cele 34 de obiective asumate pentru 2017 pe fondul „blocajului instituţional“ • Atacul asupra ANCOM continuă: parlamentarii puterii ar vrea să aibă anual posibilitatea de a-i demite pe şefi, la fel ca la TVR, deşi propunerea încalcă legislaţia comunitară.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a blocat anul trecut investiţiile proprii, a întârziat punerea în aplicare a unei legi cheie pentru accelerarea dezvoltării de reţele de comunicaţii şi a întrerupt colaborarea cu instituţii locale şi internaţionale, fiind practic la un pas de a-şi întrerupe efectiv activitatea anul trecut, pe fondul harababurii induse la vârful instituţiei de numirile făcute peste noapte de politicieni, arată documente publice şi răspunsuri ale instituţiei la întrebări transmise de ZF dar şi un raport aflat la dispoziţia Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

Cea mai mare problemă generată de blocajul de la ANCOM este întârzierea implementării legii infrastructurii, care este menită să rezolve două dintre cele mai mari pro­bleme cu care se confruntă industria de 3 mi­­liarde de euro a telecomunicaţiilor: birocraţia la extinderea reţelelor şi tarifele de acces la st lpi sau proprietăţi, arată raportul aflat la dispoziţia Parlamentului dar chiar şi răspunsurile oferite ZF de ANCOM.

„Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice nu a fost implementată în condiţiile în care ANCOM nu a realizat următoarele: emiterea deciziei privind tarifele maxime de acces pe proprietatea publică; emiterea deciziei privind tarifele orientative pentru accesul la anumite categorii de infrastructură; crearea punctului unic de informare pentru informaţiile privind amplasarea, traseul, tipul şi utilizarea actuală a infrastructurii fizice; elaborarea normelor de aplicare a legii infrastructurii si normativelor tehnice privind amplasarea reţelelor de comunicaţii electronice”, arată documentul văzut de ZF. ANCOM a blocat şi protocoalele cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru furnizarea hărţilor cadastrale necesare realizării inventarului reţelelor publice de comunicaţii electronice şi al elementelor de infrastructură asociată acestora, iar în lipsa hărţilor a făcut imposibilă şi verificarea obligaţiilor de aco­perire din licenţe, pentru că nu a fost posibilă delimitarea zonelor intravilane ale locali­tăţilor. În aceste condiţii s-a întârziat şi „eliberarea avizelor conforme privind condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice la proiectele urba­nistice de introducere în subteran a reţelelor din Timişoara, Arad, Sibiu şi Bucureşti”.

Problema este admisă chiar şi de către ANCOM, într-un răspuns transmis la între­bări ale ZF privind acţiunile care nu au fost realizate anul trecut. „Cea mai importantă dintre acţiunile demarate, dar nefinalizate în termen este colaborarea cu MCSI şi MDRAP la elaborarea şi publicarea Normativelor prevăzute de art. 29, alin. (3) din Le­gea infrastructurii, activitate ce a fost inclusă în proiectul planului de acţiuni pentru anul 2018”, au precizat reprezentanţii autorităţii.

Consecinţa acestor probleme a fost o afectare directă a intereselor utilizatorilor de servicii de telecomunicaţii, au admis reprezentanţii ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO