Business Hi-Tech

Cresterea veniturilor Orange a franat in trimestrul patru

Cresterea veniturilor Orange a franat in trimestrul patru
05.03.2009, 00:00 26

Veniturile Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, au crescut anul trecut cu 6,2%, la 1,31 mld. euro, pe fondul majorarii numarului de clienti cu 5,5%, la 10,355 milioane, potrivit datelor financiare publicate de grupul France Telecom, proprietarul operatorului.
Rata de crestere a veniturilor Orange pe 2008 este de aproape patru ori mai mica decat in anul precedent, cand incasarile se majorasera cu 24,3%, la 1,234 mld. euro.
Incetinirea se remarcase inca din primele noua luni din 2008, cand Orange a anuntat venituri mai mari cu 8%, dar franarea brusca din ultimul trimestru este cea care a determinat o deteriorare accelerata a indicilor anuali.
In T4 Orange a obtinut venituri de 334 mil. euro, cu doar 1,5% mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut - cea mai mica rata de crestere a veniturilor anuntata vreodata de operator. Conform datelor France Telecom, deteriorarea indicatorilor din Romania in T4 este explicata si de "intesificarea puternica a competitiei". O analiza realizata de ZF a aratat ca in decembrie 2008 operatorii de telefonie mobila ofereau de patru ori mai multe minute de convorbiri decat in martie, mentinand insa neschimbate tarifele.
Diminuarea pana la un minim istoric a ratei de crestere a veniturilor Orange nu este o surpriza in conditiile in care si al doilea operator de pe piata, Vodafone, a anuntat deja pentru trimestrul incheiat in decembrie o rata de crestere a veniturilor de 1%, de asemenea cea mai mica din istoria operatorului.
Richard Moat, CEO al Orange Romania, subliniaza insa ca operatorul si-a atins obiectivele financiare, in ciuda contextului nefavorabil. "Am atins obiectivele privind veniturile obtinute in 2008, in ciuda competitiei din ce in ce mai puternice, a maturizarii pietei de comunicatii, reglementarilor din domeniu si a climatului economic nefavorabil", a spus Moat. "Daca eliminam impactul deciziilor privind reducerea tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile si a tarifelor de roaming, Orange Romania ar fi inregistrat o crestere anuala a veniturilor de peste 13%".
France Telecom nu a oferit detalii despre profitul realizat de subsidiara din Romania, insa seful Orange Romania a declarat anterior intr-un interviu pentru ZF ca acesta s-a mentinut la cote ridicate. "Am reusit sa ne mentinem profitabilitatea", a mentionat el. In 2007, Orange a facut un profit net de 365 mil. euro, reprezentand peste 30% din veniturile de 1,2 mld. euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO