Business Hi-Tech

Cu 5% din vanzari, smartphone-urile sunt inca o raritate in Romania

Cu 5% din vanzari, smartphone-urile sunt inca o raritate in Romania

Anul trecut romanii au cumparat aproximativ 200.000 de mobile smartphone

06.01.2010, 23:10 75

Telefoanele mobile inteligente (smartphone) - terminale cufunctionalitati asemanatoare unui calculator - care se pot conectala internet si care pot rula diferite aplicatii au momentan opondere nesemnificativa in vanzarile din Romania, respectiv maiputin de 10% din total, potrivit estimarilor facute de companii deanaliza, operatori si producatori de telefoane.

Anul trecut, din cele aproximativ patru milioane de telefoanemobile vandute in Romania, aproximativ 200.000 au intrat incategoria smartphone.

O explicatie importanta pentru numarul mic de smartphone-urivandute in Romania o reprezinta pretul ridicat al mobilelor, careporneste pentru cele mai performante modele de la aproximativ 350de euro - suma egala cu salariul mediu net din Romania. Cele maicunoscute smartphone-uri sunt cele produse de companiile Apple,HTC, Motorola, LG, RIM (Blackberry), Samsung si Sony Ericsson.

In plus, romanii sunt unii dintre cei mai mari consumatori deservicii TV din Europa, iar cum in unele cazuri un mobil este maiscump decat un televizor LCD Full-HD, atunci multi clienti preferasa cumpere un aparat "folosit" de intreaga familie.

De asemenea, vanzarile sunt ingreunate si de faptul casubventiile aplicate de operatori telefoanelor sunt mai mici inraport cu alte piete europene, strategie care tine cont de faptulca romanii consuma si platesc mai putin pe serviciile decomunicatii.

In plus, piata a fost afectata si de recesiune, consumatoriilimitandu-si semnificativ cheltuielile. "La nivel global, numarulde telefoane noi vandute in acest an (2009 - n. red.) a fost maimic decat anul trecut. Aceasta tendinta s-a manifestat si pe piataromaneasca, unde, in plus, s-a produs si o polarizare a vanzarilorcatre segmentul telefoanelor ieftine, pe fondul deprecierii leuluisi al crizei economice", declara anul trecut pentru ZF LilianaSolomon, directorul executiv al Vodafone, unul dintre cei mai marioperatori telecom din Romania.

"In ansamblu, segmentul modelelor smartphone este in crestere,insa aceasta tendinta nu este suficient de puternica pentru acompensa cerintele pietei pentru telefoanele foarteaccesibile."

Reprezentantii producatorilor spun insa ca in cativa ani vastamajoritate a mobilelor vor fi din gama smartphone, inclusiv inRomania.

"Piata din Romania va creste cu siguranta in 2010. Inpatru-cinci ani, totul va fi smartphone, nu va mai exista aceastadiferenta intre dispozitivele mobile", a declarat recent pentru ZFNikitas Glykas, manager de regiune pentru Europa de Sud-Est alcompaniei taiwaneze HTC (High Tech Computer).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO