Business Hi-Tech

Cu ce mobile speră Microsoft să revină în atenţia cumpărătorilor de smartphone-uri

Cu ce mobile speră Microsoft să revină în atenţia cumpărătorilor de smartphone-uri

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

11.10.2010, 18:51 55

Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, aanunţat la New York nouă modele de telefoane mobile care folosescnoua platformă Windows Phone 7 - o încercare a companiei de areveni în centrul atenţiei pe segmentul smartphone, dominat înultimii ani de rivalii de la Apple şi Google.

Compania speră că noile telefoane, realizate de Samsung, LG, HTCşi Dell, o vor propulsa din nou în centrul atenţiei pe piaţa deechipamente mobile, considerată de analişti cheie pentru viitorulindustriei IT.

Cele nouă mobile sunt: HTC HD7, HTC 7 Mozart, Samsung Omnia 7,HTC 7 Trophy, LG Optimus 7, HTC 7 Surround, Dell Venue Pro, SamsungFocus şi LG Quantum. Noile telefoane au un design şi mai multefuncţii care le apropie de Apple iPhone, cu touchscreen şi funcţiicare permit un acces rapid la e-mail, internet, muzică şi alteaplicaţii.

Unii analişti spun că această lansare reprezintă ultima şansă aMicrosoft de a-şi prinde din urmă rivalii de pe piaţasmartphone.

"Aştept de mult timp această zi", a spus directorul executiv alMicrosoft, Steve Ballmer, în momentul în care a prezentat înc adrulevenimentului organizat la New York, mai multe modele noi detelefoane.

El a admis, în cadrul prezentării, că Microsoft "a ratat ogeneraţie" cu ofertele sale recente nepopulare de mobile. ŞefulMicrosoft a spus că noile mobile vor fi disponibile în 30 de ţări,de la 60 de operatori de telefonie mobilă.

În Statele Unite primul mobil cu Windows Phone 7 va fi pus învânzare de AT&T, pentru 200 de dolari, din data de 8 noiembrie.În Europa, Deutsche Telekom a anunţat că va oferi în Germania HTC 7Mozart şi Samsung Omnia 7, fără a preciza data lansării şipreţurile. Compania a semnat acorduri şi cu operatorii de telefoniemobilă Orange şi Vodafone în ce priveşte data lansării terminalelorpe pieţele cheie din Germania, Spania, Italia, Franţa şi MareaBritanie.

Subsidiara locală a Microsoft va anunţa marţi detalii desprelansarea mobilelor cu Windows Phone 7 în România.

Microsoft are doar 5% din piaţa mondială de smartphone-uri, faţăde 9% în urmă cu un an. Sistemul de operare al Google, Android, areo cotă de 17%, faţă de doar 2% în urmă cu un an.

Piaţa de telefoane inteligente care le permit utilizatorilor săaibă acces la e-mail, internet şi jocuri, dar şi la clipuri audioşi video, va înregistra creşteri explozive în perioada următoare,potrivit estimărilor prezentate atât de companii de analiză cât şide operatorii telecom.

Compania de analiză Gartner se aşteaptă ca în acest an să fievândute la nivel global aproape 270 de milioane de smartphone-uri,cu 56% mai multe decât anul trecut.

În schimb, piaţa PC-urilor va creşte doar cu 19%, la 368 demilioane de unităţi, în acest an, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO