Business Hi-Tech

Cu numiri în CA-uri de tip Gogu de la Poşta Română, Guvernul distruge companiile de stat

Cu numiri în CA-uri de tip Gogu de la Poşta Română, Guvernul distruge companiile de stat

Ministrul Valerian Vreme susţine că nu a încălcat nico lege când l-a numit pe apropiatul său în conducerea Poştei

Autor: Iulian Anghel, Adrian Seceleanu

05.06.2011, 23:50 3278

Ionuţ Gogu, consilierul ministrului comunicaţiilor ValerianVreme, partener de afaceri al soţiei acestuia din urmă, a plecatdin Consiliul de Administraţie al Poş­­­­tei Române în urma unuiarticol apă­rut în ZF, dar situaţia relevă încă o dată manieradiscreţionară în care demnitarii îşi numesc rudele sau foştiiparteneri de afaceri ori angajaţi în posturi-cheie.

Economiştii spun că numirile politice în funtea companiilor destat au consecinţe dezastruoase pentru economie, iar situaţia nupoate fi reglementată decât printr-o transparenţă maximă şidefinirea unui minim nivel de competenţă profesională faţă deopacitatea aproape totală care însoţeşte acum astfel de numiri.Consiliul de Administraţie este vital în orice companie, pentru căare man­dat din partea acţionarilor să numească directorul general,să aprobe politicile acestuia, să verifice respectarea bugetului,eficienţa cheltuielilor şi să tragă la răspundere executivii pentrueventualele abuzuri.

Ionuţ Gogu (31 de ani), membru în Consiliul de Administraţie alPoştei până joia trecută, potrivit unui comunicat al MinisteruluiComunicaţiilor, este şi acţionar la o firmă controlată de cătresoţia ministrului comunicaţiilor - UM-Soft care are afaceri cu maimulte instituţii publice, iar până anul trecut a fost administratoral companiei la care a fost acţionar ministrul Valerian Vreme.

"Mandatul lui Ionuţ Gogu în Consiliul de Administraţie al PoşteiRomâne a fost de doar două luni, iar pentru a elimina oriceinterpretare forţată, precizăm că retragerea sa are la bază motivestrict personale. Prezenţa acestuia în Consiliul de Administraţieal Poştei Române a fost perfect legală, Gogu neavând nicioincompatibilitate, potrivit tuturor legilor în vigoare", susţineavineri Ministerul Comunicaţiilor când anunţa demisia lui Gogu (cares-ar fi petrecut cu o zi înainte, adică în exact ziua în care ZF îlîntreba pe ministru care sunt calităţile care l-au recomandat peGogu în CA al Poştei).

Potrivit Codului penal, fapta func­ţionarului public careparticipă la luarea unei decizii prin care s-a realizat un folosmaterial pentru o persoană cu care s-a aflat în raporturicomerciale ori de muncă în ultimii 5 ani se pedepseşte cuînchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO