Business Hi-Tech

Culisele procesului de un miliard de dolari: cum a câştigat Apple lupta brevetelor împotriva Samsung

Culisele procesului de un miliard de dolari: cum a câştigat Apple lupta brevetelor împotriva Samsung

Autor: Andrei Cîrchelan

28.08.2012, 00:05 1361

În august 2010, la doar câteva luni după ce Samsung Electronics a lansat smartphone-ul Galaxy, o echipă de avocaţi ai Apple Inc. a ple­cat către Coreea de Sud cu o prezentare po­wer­point în care pe al doilea slide apărea di­rect: "Android e conceput astfel încât să deter­mine companiile să imite designul şi strategiile de produs ale iPhone-ului", scrie o ana­liză a Reuters asupra felului în care Apple a câştigat procesul îm­po­triva Samsung.

Co-fondatorul Apple, Steve Jobs, le comunicase de­ja liderilor Samsung într-o întâlnire din acea vară că el consideră modelul Ga­laxy S o copie ilegală a iPhone-ului. Pe de altă parte, legăturile de busi­ness dintre cele două companii, dat fiind că Samsung este unul dintre principalii furni­zori de piese pentru Apple, făceau mai pro­babilă negocierea unei soluţii în acest conflict.

Întâlnirea din august, însă, nu a mers chiar bine, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Avo­caţii Samsung au respins categoric acu­za­ţi­ile şi au pus pe masă o serie de brevete pro­prii, despre care au spus că Apple le foloseşte fără permisiune.

Întâlnirea a adus în prim-plan un dezacord fun­damental între cele două companii şi a de­venit prima rundă într-o dispută a brevetelor în­tinsă pe teritoriul mai multor ţări, o dispută care s-a încheiat săptămâna trecută cu ver­dictul că Samsung a încălcat brevetele Apple. Juriul american a acordat Apple daune de 1,05 mld. dolari. Suma s-ar putea tri­pla, dată fiind con­clu­zia juriu­lui că Samsung a acţionat în cunoştin­ţă de cauză.

Samsung s-ar pu­tea confrunta acum cu o costisitoare inter­dic­ţie de vânzare a unor smartphone-uri şi ta­blete esenţiale în gama sa de produse. Acţiu­nile Sam­sung - care este cea mai mare firmă IT&C a lumii în funcţie de venituri - au scăzut cu peste 7% la începutul săptămânii de după verdict. Aceasta a fost cea mai puternică scădere zilnică suferită de acţiunile companiei în ultimii patru ani, ştergând efectiv 12 mld. dolari din capita­li­zarea Samsung.

Compania sud-coreeană a anunţat că va că­uta să anuleze verdictul, iar bătăliile pe bre­vete între coloşii IT&C ai lumii nu sunt nici pe departe încheiate.

Pentru moment, însă, con­cluzia unui proces considerat de importanţă cri­tică pare să restabilească echilibrul com­petitiv în industrie.

Marea majoritate a disputelor în materie de brevete se încheie înainte de a se ajunge în in­stanţă, mai ales când disputa implică două com­panii aflate în concurenţă. În cazul de faţă, mi­zele au fost prea mari, iar cele două com­pa­nii au avut viziuni foarte diferite asupra ches­tiu­nilor legale, care sunt adesea interpretabile.

Samsung considera că brevetele pe care le de­ţine pe comunicaţii wireless sunt suficient de pu­ternice şi valoroase şi vor servi drept con­tra­pondere pentru orice dovadă de in­fringement adusă de Apple, potrivit unor surse apropiate cazului, citate de Reuters.

În plus, compania sud-coreeană nu a cre­zut că Apple are voie să solicite protecţie de bre­vet asupra unor elemente de design, cum ar fi de­signul dreptunghiului sau suprafaţa frontală plată a iPhone-ului.

Apple, pe de altă parte, a considerat că bre­vetele sale pe design şi funcţii sunt la un ni­vel foarte important în ierarhia drepturilor de proprietate intelectuală, iar demonstrarea validităţii acestor brevete urma să fie un element foarte important într-un război mai amplu purtat împotriva sistemului de operare Android.

Cele două companii nu au fost nici măcar aproape de a ajunge la o înţelegere, potrivit unor mărturii din instanţă, dovezi aduse în timpul procesului şi interviuri cu surse apropiate cazului.

În timpul procesului, avocaţii Samsung şi-au calculat greşit argumentul că un verdict în favoarea Apple ar avea efecte negative asupra concurenţei în piaţă. Juriul, condus de un maistru, care avea la randul lui un brevet de invenţie, a fost mai degrabă convins de pledoaria Apple pentru protecţia inovaţiei. Pentru membrii juriului, decizia nu a fost deloc complicată.

Purtătorii de cuvânt ai Samsung, în Seoul, nu au oferit niciun comentariu la cald.

O şedinţă cordială dar cu poziţii inflexibile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO