Business Hi-Tech

Cum a ajuns Bitdefender actor principal în cea mai mare operaţiune a FBI şi Europol împotriva ”dark web-ului”: Două dintre cele mai mari pieţe negre au fost închise

Cum a ajuns Bitdefender actor principal în cea mai mare...

Autor: Alex Ciutacu, Mediafax

21.07.2017, 11:20 2676

Europol a reuşit să închidă două dintre cele mai mari marketplace-uri existente pe dark  web, AlphaBay şi Hansa, după o investigaţie fără precedent. Ancheta realizată de Europol a fost făcută cu ajutorul Bitdefender, una dintre cele mai mari companii româneşti.

Site-urile Alphabay şi Hansa au fost asociate cu comerţul de produse ilicite precum droguri, arme, malware şi date obţinute ilegal.

Fondatorul AlphaBay, un cetăţean canadian, a fost localizat şi arestat de autorităţi pe 5 iulie 2017, în Thailanda, iar de la faţa locului s-au confiscat milioane de dolari. Simultan, mai multe servere au fost ridicate din Canada şi Olanda.

În cazul Hansa, cei doi administratori ai reţelei au fost arestaţi în Germania şi mai multe servere au ajuns la autorităţi după percheziţiile efectuate în Olanda, Lituania şi Germania. Platforma comercială şi-a încetat definitiv activitatea începând cu 20 iulie. Circa 10.000 de adrese ale clienţilor Hansa au fost predate către Europol. 

Florin Talpeş, şeful Bitdefender, a vorbit cu un ziar britanic despre listarea la bursă: Înainte de IPO vrem să atragem un investitor minoritar

AlphaBay, cea mai mare platformă comercială din Dark Web, vindea produse de la peste 40.000 de comercianţi şi era folosită de către 200.000 de utilizatori. AlphaBay punea la dispoziţia clienţilor 250.000 de oferte de vânzare pentru droguri şi substanţe toxice şi 100.000 de anunţuri la acte de idenditate furate sau false, bunuri contrafăcute, arme de foc, unelte folosite în atacuri informatice şi alte servicii frauduloase. Valoarea totală a tranzacţiilor derulate prin AlphaBay este de un miliard de dolari, conform estimărilor autorităţilor.

Hansa era al treilea cel mai mare marketplace din Dark Web, cu rulaje similare de droguri ilegale şi produse interzise.

Cele două reţele au făcut mii de victime la nivel mondial şi au funcţionat într-un cadru anonim care a testat pe deplin abilitatea autorităţilor de a aduce vinovaţii în faţa justiţiei, precizează comunicatul. Volumul impresionant de informaţii ajuns pe mâna autorităţilor va conduce la deschiderea a sute de noi anchete în Europa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO