Business Hi-Tech

Cum arata masina viitorului in viziunea Alcatel-Lucent

Smartphone-uri pe patru roti: In cativa ani vom cumpara acces la net pentru masina, ca acasa
21.01.2010, 00:00 75

Masinile viitorului vor fi niste "smartphone-uri pe patru roti",care vor avea conexiune la internet cu viteze la peste 170 Mbps sicare le vor permite utilizatorilor, printre altele, sa vizionezefilme sau sa controleze de la distanta aparate electronice sauelectrocasnice de acasa. Alcatel-Lucent, unul dintre cei mai mariproducatori mondiali de echipamente telecom, a dezvoltat impreunacu LG o versiune hi tech a unui Toyota Prius, vehicul utilizatpentru a demonstra cum vom interactiona cu masinile in momentul incare operatorii de telefonie mobila vor lansa internet mobil printehnologie LTE (Long Term Evolution sau 4G).

Reprezentantii Alcatel-Lucent au declarat in cadrul uneiprezentari realizate la Paris ca o asemenea masina va intra pepiata in aproximativ trei ani, diferenta de pret fata de celenormale fiind de 2.000 - 3.000 de dolari.

"Acest eveniment reprezinta o oportunitate de a demonstrapotentialul LTE care revolutioneaza industria wireless in Europa sibeneficiile pe care le ofera operatorilor, care doresc sa-siextinda serviciile si sa-si optimizeze costurile", a declaratPierre Barnabe, presedintele Alcatel-Lucent Franta.

Ce gasesti in "masina conectata"?

Conceptul se bazeaza pe o viteza foarte mare la internet si peaplicatiile care pot fi desfasurate cu pana la 170 Mbps (in Romaniaviteza este de 21 Mbps). Astfel, comenzile pot fi facute prinintermediul celor patru ecrane de cate 9 inchi (22,8 cm), cu ecrantactil, din masina - doua in fata, doua in spate. Meniul continesase categorii: comunicare, jocuri, navigare, divertisment,internet si vehicul. Pornind de la acestea, soferul si pasageriipot accesa diferite aplicatii. Soferul sau pasagerii pot controladin masina mai multe electronice de acasa; spre exemplu, el poateinregistra episoade din serialul favorit sau sa vada ce se intamplain casa prin intermediul unei camere de luat vederi conectate lainternet prin LTE. Optiunea "Vehicul" arata in ce stare se aflamasina si in caz de pericol semnaleaza problemele si pentrucelelalte masini din zona. Spre exemplu, in cazul unei franebruste, masina poate trimite semnale celorlalte masini conectate laLTE de pe autostrata ca in fata lor este pericol de accident.

Fiecare ecran are propriul set de casti cu bluetooth, astfel,daca un pasager doreste sa asculte muzica sau sa vizualizeze unfilm, poate face asta fara sa-i deranjeze pe ceilalti. Ca masura desiguranta, unele aplicatii precum jocurile sau filmele dispar de peecranul din dreptul soferului odata ce porneste masina.

Datorita tehnologiei LTE, jocurile devin mai usor de jucat si ladistante mai lungi. Astfel, un pasager care se afla in masina poateintra in conexiune cu un alt jucator de acasa, totul la viteze depana la 200 Mbps.

Deoarece la inceput tehnologia LTE nu va fi raspandita la nivella fel de extins precum 3G, Alcatel-Lucent va asigura o tranzitieintre cele doua tipuri de conexiuni. Astfel, in cazul in caremasina va intra intr-o zona in care nu exista acoperire pentru LTE,atunci se poate trece la conexiunea 3G, singura diferenta fiindviteza la internet.

Cand vom avea net mobil la 170 Mbps inRomania?

Intrebati cand vom avea LTE in Romania, oficialii Alcatel audeclarat pentru ZF ca totul depinde de operatori, care vor decidecand vor investi in imbunatatirea retelelor. "Cel mai probabil inorizontul 2010-2012 vom avea primele aplicatii ale LTE in EuropaCentrala si de Est", au spus reprezentantii Alcatel.

Marii producatori de echipamente telecom au inceput de altfel safaca demonstratii in Romania ale tehnologiei, unul dintre exemplefiind Nokia Siemenes, care a organizat in Bucuresti un test cu ominiretea 4G, la care au fost invitati si operatorii locali.

Tehnologia LTE va fi lansata in a doua jumatate a anului in SUA,Alcatel-Lucent avand deja un contract cu operatorul americanVerizon Wireless, au anuntat reprezentantii Alcatel. In lume 19operatori dezvolta in prezent versiuni de teste, printre acesteanumarandu-se Orange, Vodafone, T-Mobile, Telefonica (in Europa),Etisalat (in Orientul Mijlociu) sau China mobile (in China). Totuldepinde de decizia operatorilor de a adopta noua tehnologie 4G,potrivit oficialilor Alcatel-Lucent. Acestia au adaugat cadiscutiile privind LTE au avut loc in principal cu sediile centraleale operatorilor, iar acestia din urma prefera sa colaboreze cu maimulti producatori. Verizon Wireless va colabora cu Alcatel-Lucentsi cu Ericsson.

Tehnologia LTE va fi folosita si pentru promovarea diferitelorproduse, precum filmele sau muzica. Panourile publicitare vor fiinlocuite de unele "vii", care vor difuza un trailer de film, indreptul caruia se va afla un cod de bare. Odata ce codul de bare vafi scanat cu smartphone-ul, pe ecranul telefonului va aparea unlink direct catre un site de unde utilizatorul va putea cumparaonline filmul. In acest an, vor fi instalate aproximativ 100 deastfel de panouri in Franta.

Net pentru masina aveti?

Alcatel-Lucent si operatorii de telefonie mobila spera ca incativa ani pentru o parte dintre utilizatori nu va fi nimicneobisnuit in achizitionarea de servicii de internet pentru masina,asa cum in prezent cumparam net pe telefon sau pentru acasa. Masinaconectata la net de 170 Mbps ar trebui sa rezolve si o altaproblema majora a soferilor: siguranta. In mod ideal, masinileonline vor receptiona alerte privind eventuale accidente si voravertiza soferii sa circule prudent.

Inregistram serialul favorit

"Masina conectata" permite controlul unor gadgeturi de acasa,spre exemplu, poate inregistra episoade din serialul favorit sau savada ce se intampla in casa prin intermediul unei camere de luatvederi conectata la internet prin LTE.

Rezervari la service auto

Meniul masinii contine sase categorii: comunicare, jocuri,navigare, divertisment, internet si vehicul. Una din aplicatiiledin vehicul le permite soferilor sa-si faca rezervari la serviceprin internet, daca au probleme cu masina pe drum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO