Business Hi-Tech

Cum au facut cinci tineri clujeni un site de 2,5 mil. euro

Cum au facut cinci tineri clujeni un site de 2,5 mil. euro

Sergiu Biris, directorul general al companiei clujene Trilulilu

09.06.2008, 13:22 262

Sergiu Biris, directorul general al companiei clujene Trilulilu, intentioneaza ca pana la finele anului site-ul de sharing trilulilu.ro sa atinga un numar de 500.000 de utilizatori inregistrati, in crestere cu 150% fata de valoarea actuala.
Trilulilu.ro este prima platforma online de file sharing din Romania, lansata in luna ianuarie a anului trecut, in urma unei investitii de aproximativ 30.000 de euro. Site-ul a fost realizat de cinci tineri clujeni - Sergiu Biris, Andrei Dunca, Vlad Gorgan, Bogdan Colceriu si Dragos Birlea.
"Ideea a pornit de la faptul ca nu exista un astfel de site pe piata romaneasca. Era YouTube, care avea succes, insa nu exista o solutie localizata pentru un astfel de serviciu. Scopul nostru a fost sa lansam o platforma autohtona, care pe termen lung sa devina unul dintre cele mai importante brand-uri online romanesti", a declarat Sergiu Biris pentru ZF Transilvania.
In prezent, afacerea Trilulilu este evaluata la 2,5 milioane de euro si potrivit conducerii criteriile care au stat la baza acestei evaluari au fost traficul curent, valoarea brand-ului, cota de piata si potentialul viitor. "Ne vom concentra si in viitor pe dezvoltarea proiectului, iar resursele suplimentare pe care le primim acum ne vor permite sa consolidam dezvoltarile tehnice si sa investim totodata in cresterea brand-ului si a platformei in sine", a precizat Sergiu Biris.
Investitiile pentru acest an se vor cifra la aproximativ 300.000 de euro, aceasta suma fiind anuntata de noul actionar majoritar al companiei Trilulilu SA, omul de afaceri francez Alexis Bonte. Acesta a achizitionat saptamana trecuta pentru aproximativ un milion de euro un pachet de 41% din actiunile companiei clujene Trilulilu, evaluand astfel site-ul de partajare de fisiere video, imagini si audio la 2,5 milioane de euro. Bonte detinea deja un pachet de 10% din companie, achizitionat in decembrie 2007, cu 100.000 de euro, astfel ca el a devenit actionarul majoritar al site-ului.
Ceilalti actionari ai firmei sunt Sergiu Biris, care detine 23% din firma, Andrei Dunca, cu 12% din capital, Vlad Gorgan, cu 12% si alte doua persoane fizice, cu cate 1%. Potrivit lui Biris unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia de a vinde pachetul majoritar de actiuni a fost generat de faptul ca resursele necesare dezvoltarii viitoare a proiectului erau insuficiente. "Veniturile obtinute din publicitatea pe site erau folosite in mare parte pentru acoperirea costurilor lunare de intretinere, care in acest moment se ridica la aproximativ 15.000 de euro. In urma cu un an costurile lunarte erau de 4.000 de euro", a mai spus Biris.
Conducerea Trilulilu a lansat la inceputul saptamanii trecute o noua versiune a site-ului care contine noi functionalitati, cum ar fi playlist-ul sau posibilitatile diverse de socializare. "Scopul nostru este ca trilulilu.ro sa ajunga pe locul 1 in internetul romanesc, iar in acest moment mai avem de lucrat in acest scop", a declarat directorul general al companiei.
Trilulilu este in prezent pe locul 4 in topul trafic.ro al celor mai vizitate site-uri locale, cu 643.000 de vizitatori. Trilulilu are momentan o comunitate de peste 200.000 de utilizatori inre-gistrati si un trafic de aproximativ 3 milioane de vizitatori unici lunar.
Conducerea companiei nu a dorit sa faca deoacamdata estimari cu privire la evolutia indicatorilor financiari. "Piata romaneasca de publicitate mai are un drum lung pana sa ajunga la maturitate. Cred ca abia acum 'invata sa umble' in doua picioare. In 2-3 ani insa cred ca se va dezvolta mai puternic pe fondul cresterii concurentei si al indreptarii atentiei advertiserilor tot mai mult spre mediul online", crede Sergiu Biris.
Noul actionar majoritar al companiei, Alexis Bonte, va detine functia de presedinte, restul echipei excutive urmand sa ramana neschimbata.

Afacerea Trilulilu pe scurt:

in ianuarie 2007, Sergiu Biris, Andrei Dunca, Vlad Gorgan, Bogdan Colceriu si Dragos Birlea lanseaza trilulilu.ro in urma unei investitii initiale de 30.000 de euro

in decembrie 2007, omul de afaceri Alexis Bonte cumpara 10% din actiunile companiei, pentru suma de 100.000 de euro

in mai 2008, Alexis Bonte devine actionar majoritar al companiei, el platind pentru 41% din actiuni putin peste un milion de euro

in prezent afacerea Trilulilu este evaluata la aproximativ 2,5 milioane de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO