Business Hi-Tech

Cum îşi înşală Facebook cei 600 de milioane de utilizatori

Autor: Magraon Andreea

19.01.2011, 23:45 80

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a obţinutla începutul anului o finanţare de 500 de milioane de dolari de labanca de investiţii Goldman Sachs şi de la compania rusă DigitalSky Technologies, dar singurii care au putut cumpăra acţiuni aufost clienţii bogaţi ai băncii, scrie cunoscutul jurnalist americanGordon Crovitz în The Wall Street Journal.

În loc să ofere acţiunile publicului larg, Facebook a ales oversiune privată a listării la bursă, susţine el.

Crovitz a fost publisher pentru cotidianul american The WallStreet Journal, publicaţie în care continuă să scrie săptămânal uneditorial în paralel cu businessul propriu prin care oferăconsultanţă pentru companii de IT şi media.

Cazul acestui Facebook "antisocial" ar trebui să fie un semnalde alarmă cu privire la modul în care autorităţile de reglementareau subestimat pieţele de capital. Nici comunitatea de 600 demilioane de utilizatori ai Facebook nu iese din discuţie. Anultrecut, reţeaua de socializare a atras 9% din toate vizitele de peinternet din Statele Unite, mai mult decât Google, scrieCrovitz.

Fiind cea mai mare reţea socială din lume, Facebook depinde deoamenii care publică informaţii despre ei. Dar tocmai aceştioameni, ale căror mesaje, gânduri şi fotografii personale au creatvaloarea Facebook, nu au voie să investească în companie. În acestcontext este util să ne reamintim că în ultimul secol piaţa decapital a constituit, în era care a precedat internetul, un exemplude media socială combinată cu informaţii colectate din mii desurse. Oamenii strângeau informaţii despre companii şi prindeciziile lor - de a vinde, de a cumpăra sau păstra anumitetitluri, influenţau preţul acţiunilor. Această înţelepciunecolectivă a răsplătit companiile bune şi le-a pedepsit pealtele.

"Nimeni de pe Wall Street nu ştie tot", spunea William Hamiltonîn 1922 în cartea sa "The stock market barometer", care s-aconcentrat asupra teoriilor lui Charles Dow. Hamilton a explicatcum circulau informaţiile pe piaţa de capital americană: "Bursareprezintă tot ceea ce lumea ştie, speră, crede sau anticipează;toate aceste cunoştinţe sunt apoi analizate până primesc verdictulnemilos al pieţei".

Pieţele private anulează acest schimb de informaţii şi crescposibilitatea ca evaluările companiilor să fie greşite, stimulândastfel apariţia unor noi bubble-uri. Capitalul privat finanţeazăstart-up-uri care au fost evaluate la nişte valori uriaşe. Nu estevorba doar de Facebook, ci şi de site-ul de jocuri Zynga saucompania online Groupon. Lăsând aceste companii să crească enormfără a da detalii despre performanţele lor decât în faţa unui grupmic de investitori, pierdem avantajele listării la bursă,avertizează Crovitz.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, este acuzat de ipocriziepentru că amână listarea la bursă a companiei, ceea ce înseamnă căpoate ţine secrete date financiare despre reţeaua de socializare.Dar vina nu este a lui, a Silicon Valley-ului sau a Goldman Sachs,ci a Washingtonului. Reglementările impuse după boom-ul "dot-com"de la sfârşitul anilor '90, când valoarea companiilor internet aexplodat pe bursă, au "omorât" listarea.

Congresul şi autorităţile de reglementare au făcut mai dificilprocesul de listare la bursă. În cazul în care o companie vrea săfacă asta, legea o obligă să cheltuiască bani pe auditori, care arputea fi folosiţi mai bine pentru lansarea de noi produse. Subauspiciile regulilor care impun o informare corectă a acţionarilor,executivii companiilor listate nu au, de asemenea, voie să le ofereanaliştilor detalii aprofundate cu privire la businessurile pe carele conduc. Scopul acestei reglementări este să creeze un cadrulcompetiţional corect în care analiştii băncilor să nu fiefavorizaţi. Dar rezultatul acestei reglementări este că şi maipuţini analişti experţi acoperă activitatea companiilor, reducândastfel informaţiile disponibile pentru investitori chiar şi încazul firmelor listate.

Goldman Sachs a anunţat în această săptămână că va restricţionaaccesul investitorilor americani la titlurile reţelei desocializare, invocând mediatizarea intensă a subiectului, potrivitReuters. Presa a scris că banca americană a oferit clienţilorproprii posibilitatea de a cumpăra acţiuni de 2 milioane de dolarifiecare pentru a strânge 2 miliarde de dolari. Informaţia ar fiatras atenţia autorităţilor americane de reglementare în domeniulbursier, întrucât legile pieţei de capital din SUA prevăd că dacă ocompanie nelistată are mai mult de 500 de acţionari, trebuie sădepună rapoarte financiare în conformitate cu normele bursiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO