Business Hi-Tech

Cum ne este distrus creierul de motorul de căutare Google

Cum ne este distrus creierul de motorul de căutare Google

Autor: Adrian Voicu

28.01.2012, 14:46 2428

"Devenim simbiotici cu instrumentele calculatoarelor noastre, evoluând în sisteme interconectate care ţin minte mai puţine lucruri ca urmare a cunoaşterii locului unde poate fi găsită informaţia şi nu prin cunoaşterea informaţiei".

Cu alte cuvinte, comportamentul oamenilor a devenit atât de legat de internet încât creierul a ajuns să ţină minte mai puţine lucruri "mulţumită" motoarelor de căutare. Astfel, în loc să ţinem minte informaţiile cu care intrăm în contact, ţinem minte locul în care pot fi găsite aceste informaţii - "Google".

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de profesori de psihologie ai Columbia University, University of Wisconsin-Madison şi Harvard University.

"Când oamenii se alşteaptă să aibă acces la informaţie, au rate mult mai mici de reţinere a informaţiilor în sine".

Astfel, în loc să ne aducem aminte de istoria antică sau Herodot, mai degrabă ne aducem aminte de nume precum Google ("memoria externă").

"S-ar putea să fie vorba mai degrabă de nostalgie, totuşi, să dorim să fim mai puţin dependenţi de gadgeturile noastre", se arată în concluzia studiului. Tot ce putem spera este ca smartphone-ul nostru să nu rămână fără baterie în timpul vreunui examen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO