Business Hi-Tech

Cum pot fi obtinute fonduri europene de 8 mil. euro pentru un proiect IT. Cazul RomSoft Valcea

Cum pot fi obtinute fonduri europene de 8 mil. euro pentru un proiect IT. Cazul RomSoft Valcea

Claudia Ursateanu, director general si actionar unic al RomSoft: Este primul program de acest gen la care aplicam, iar UE va finanta pana la 80% din valoarea proiectului.

13.01.2009, 17:51 783

Compania RomSoft Ramnicu Valcea, furnizor de solutii software si de servicii de integrare IT, cu afaceri estimate anul acesta la 25 mil. dolari (18,5 mil. euro), a anuntat anul trecut planuri de a realiza investitii de 10 mil. euro in dezvoltarea a doua centre de date, o parte a sumei urmand sa fie finantata din fonduri structurale europene.

"Este primul program de acest gen la care aplicam, iar UE va finanta pana la 80% din valoarea proiectului", a declarat Claudia Ursateanu, director general si actionar unic al RomSoft.
Sectorul IT este incadrat in Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) Axa III - tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC), valabil atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat. Programul urmareste cresterea competivitatii intreprinderilor romanesti si reducerea decalajelor fata de UE, astfel incat tara sa atinga 55% din valoarea medie a productivitatii UE pana in 2015.
Primul pas, prin care a trecut si RomSoft, a fost respectarea criteriilor de eligibilitate - IMM sau microintreprindere ce opereaza pe teritoriul Romaniei nu se afla in insolventa, nu are debite publice restante, nu a beneficiat de fonduri publice sau UE in ultimii trei ani si a inregistrat profit in ultimul an fiscal. Compania trebuie sa isi mentina natura activitatii pentru cel putin trei ani de la finalizarea proiectului.
"Indeplinind aceste criterii, am analizat impreuna cu o firma de consultanta daca proiectul dorit se incadra in activitatile eligibile pentru accesarea fondurilor. Pasii urmatori in analiza efectuata au avut in vedere cheltuielile eligibile, pentru a determina cu exactitate ce trebuie sa sustinem prin eforturi proprii", a precizat Claudia Ursateanu.
UE poate finanta cheltuieli pentru conectarea la internet broadband pentru un an, pentru achizitionarea echipamentelor IT&C, pentru realizarea retelei interne, pentru achizitia licentelor software, pentru achizitionarea unui domeniu de internet.ro si pentru un website de prezentare a firmei, pentru achizitia unei solutii de semnatura electronica, precum si cheltuieli de informare si publicitate pentru proiect.
Depunerea proiectului a durat mult, din cauza numarului mare de documente si aprobari necesare, a mai spus reprezentantul RomSoft. In procesul de evaluare a proiectelor sunt cinci etape - verificarea criteriilor de transmitere, verificarea administrativa, verificarea eligibilitatii, evaluarea tehnico-economica si selectia proiectelor. "In etapele 1-3 s-a trecut mai departe in urma raspunderii cu 'da' la toate punctele din grilele de evaluare. Un raspuns 'nu' la oricare dintre punctele unei grile ar fi determinat respingerea automata a proiectului", explica Ursateanu.
In etapa a patra, proiectele au fost evaluate tinand cont de numarul de inregistrare sau de ultima completare depusa, iar pentru pasul cinci conditia de finantare a fost un total minim de 50 de puncte. Este importanta si faza de implementare a proiectului si este obigatoriu ca firmele sa aiba o strategie bine definita pentru aceasta etapa. Orice achizitie realizata trebuie sa respecte principiul neutralitatii tehnologice, in sensul ca nu trebuie favorizata o anumita tehnologie sau marca. Pentru rambursarea cheltuielilor, compania trebuie sa depuna o cerere de rambursare, documente justificative si doua rapoarte de progres, in maximum sase luni de la semnarea contractului de finantare. Cererea de rambursare se depune doar dupa punerea in functiune sau intocmirea procesului-verbal de predare-primire (pentru achizitii), respectiv acceptarea rezultatelor de catre beneficiar (pentru prestare de servicii).
Pe toate facturile originale trebuie mentionat numarul contractului de finantare si programul prin care este finantat (POSCCE). Toate cererile sunt verificate de catre Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI) si autorizate de catre Autoritatea de Management (AM) in maximum 80 de zile de la depunere. Compania este informata despre suma autorizata la plata si rambursata in termen de zece zile.
"Este important de avut in vedere faptul ca din momentul semnarii contractului de finantare, pana la 36/60 de luni dupa finalizarea proiectului este necesara intocmirea unor rapoarte trimestriale de progres si a unor rapoarte anuale privind durabilitatea investitiei", a mai spus Ursateanu.
Centrele de recuperare a datelor in caz de dezastre vor fi situate in zone protejate de calamitati din Ramnicu Valcea si Bran si vor fi date in folosinta la finalul anului 2009, respectiv jumatatea lui 2010. "Ele vor deservi atat clientii din portofoliul RomSoft, cat si alte unitati economice din multiple sectoare de activitate. Inclusiv sectorul public are o mare nevoie de astfel de centre de recuperare. Suntem siguri ca piata se va dezvolta pe acest segment si vrem sa fim pregatiti", a spus Claudia Ursateanu.
Compania deja a achizitionat terenurile si a realizat proiectele pentru cladiri. Investitia presupune doua seturi de echipamente hardware identice, o aplicatie pentru replicarea datelor, precum si o solutie hardware de comunicatie pe distante mari intre locatii. In cazul unui defect sau al unei calamitati naturale ce afecteaza locatia principala, activitatea este comutata automat spre site-ul secundar.
RomSoft isi mentine obiectivul de a atinge o cifra de afaceri de 25 mil. $ (17,5 mil. euro), dupa ce a incheiat 2008 cu un rulaj de 18 mil. $ (12,6 mil. euro). Cea mai mare pondere in structura afacerilor au avut-o serviciile (42%), urmate de soft (30%), respectiv hardware (28%).
Compania a luat in calcul un curs mediu de 3,9 RON/USD atunci cand si-a realizat bugetul pe 2009 si spune ca nu este afectata de criza financiara.
"Politica echilibrata pe care RomSoft o are fata de piata a condus la atenuarea efectelor crizei. Nu suntem afectati si nu vom fi afectati in urmatorul an. Vom fi foarte atenti la schimbarile care au loc in strategia companiilor din industrie, dar mai ales la politica Uniunii Europene fata de sectorul public din Romania si vom lua masurile necesare daca vor aparea factori conjucturali perturbatori", a declarat Claudia Ursateanu.
Compania are in prezent peste 100 de angajati, iar numarul acestora va creste cu aproximativ 50% in 2009. "Ne dezvoltam infrastructura organizationala, apar noi linii de business, investim in formarea angajatilor, astfel ca nu se poate pune problema disponibilizarilor."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO