Business Hi-Tech

Cum să ajungi la o valoare de 20 de miliarde de dolari din vânzarea de tractoare virtuale şi vaci care dau lapte cu ciocolată

Cum să ajungi la o valoare de 20 de miliarde de dolari din vânzarea de tractoare virtuale şi vaci care dau lapte cu ciocolată

Autor: Adrian Voicu

02.07.2011, 12:03 2628

Zynga, producătorul jocurilor sociale Farmville, Mafia Wars şiCityVille, ale cărui afaceri vin prin urmare doar din vânzarea deobiecte virtuale în joc, plănuieşte să se lanseze pe bursă.

După mai multe săptămâni de speculaţii, compania a anunţatvineri că a început oferta publică iniţială, IPO ce ar putea evaluacompania la 20 de miliarde de dolari, informează Wall StreetJournal (WSJ). Compania speră să obţină de la investitori 1 miliardde dolari din vânzarea a 10% din acţiuni.

Lansarea pe bursă a Zynga vine în linie cu alte lansări alecompaniilor internet, printre care LinkedIn, Pandora, în încercareade a exploata apetitul investitorilor pentru astfel decompanii.

Totuşi, spre deosebire de celelalte companii, care sunt fărăprofit sau chiar pe pierdere, afacerile Zynga, companie cu ovechime de patru ani, s-au dovedit de succes. Zynga a anunţatpentru 2010 un profit net de 91 mmilioane dolari la venituri de 597milioane dolari, în creştere de la o pierdere de 53 milioane dolaripe venituri de 121 milioane dolari în 2009.

"Rata lor de creştere este uimitoar", este de părere MichaelPachter, analist la Wedbush Securities, a cărui firmă nu esteimplicată în IPO-ul Zynga.

Veniturile Zynga vin aproape în totalitate din vânzarea debunuri virtuale pentru jocurile dezvoltate de companie, care pot fijucate şi gratuit. Astfel, pentru bani reali, Zynga vindejucătorilor tot felul de de obiecte virtuale ce pot fi "folosite"în joc, precum "tractoare" sau "benzină" în FarmVille sau "energie"în CityVille ce permite construirea de structuri.

Deşi nu este obligatoriu să cumperi astfel de "obiecte", acesteaîi ajută pe jucători să avanseze mai repede în joc.

În primul trimestru din 2011, 94% din veniturile de 235 milioanedolari ale Zynga au venit din vânzarea de bunuri virtuale, restulvenind din publicitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO