Business Hi-Tech

Cum vor schimba cele un milion de televizoare HD piata TV din Romania

Cum vor schimba cele un milion de televizoare HD piata TV din Romania
01.10.2009, 00:00 345

"Daca va uitati in jur cand mergeti cu trenul, autobuzul,metroul sau avionul veti vedea ca un numar din ce in ce mai mare deoameni privesc la stiri, filme sau poze pe ecranele mobilelor sauconsolelor de jocuri. Oamenii si-au schimbat comportamentul deconsum - se uita la clipuri mici si vor pe televizor ce vad penet", explica provocarile cu care se confrunta furnizorii deservicii TV Andrew Kearney, vicepresedinte pe marketing al UPCHolding (Olanda), compania prin care americanii de la LibertyGlobal detin controlul asupra numarului doi pe cablu TV dinRomania. "Exista trei servicii cheie care tin oamenii in fatatelevizorului: recorderul digital, televiziunea de inalta definitiesi furnizarea de filme la cerere", spune Kearny, incercand saexplice care este motivul care sta in spatele eforturilor companieide a lansa acest tip de servicii pe toate pietele din Europa unde mai este prezenta compania.

Romania a fost ultima dintre tarile din Europa Centrala si deEst unde UPC a lansat televiziunea de inalta definitie. UPC mai areoperatiuni in Ungaria, Cehia, Polonia si Slovacia.

Daca au platit pentru televizor HD, vor plati si pentrucontinut mai bun

Compania a motivat intarzierea prin faptul ca pana in prezent nua existat o masa critica de televizoare compatibile cu serviciileHD pe piata insa amanarea a fost determinata si de nivelulinvestitiilor importante necesare in retea.

Potrivit datelor UPC, in Romania exista in acest moment o bazainstalata de un milion de televizoare compatibile cu semnalul HD inRomania, astfel incat cererea pentru acest tip de servicii - de celputin doua ori mai scumpe decat cele mai ieftine pachete de cabluanalogic va creste constant si in perioada urmatoare. UPC mizeazapractic pe faptul ca utilizatorii care au cheltuit minim 1.800 delei noi pe un televizor compatibil HD vor decide sa cheltuiasca si60 de lei pe luna pentru a avea continut de inalta definitie sipentru a se bucura astfel de o imagine de pana la cinci ori maibuna.

Romtelecom are in plan HD, RCS&RDS nu oferadetalii

Operatorul de comunicatii prin cablu UPC Romania estimeaza ca ojumatate din clientii actuali ai recorderului digital (DVR) vordeveni si abonati ai serviciului de televiziune de inalta definitie(HD), care permite receptionarea canalelor TVR HD, Pro TV HD,Eurosport HD, History HD si Fashion HD.

La jumatatea anului UPC avea aproape 200.000 de clienti pecablul digital din care, potrivit unor surse de pe piata,aproximativ 15.000 aveau activat si serviciul DVR, prin careclientii pot sa inregistreze pana la 65 de ore de emisiuni TV sauoprirea si derularea emisiunilor in direct ca si cum acestea arrula de pe un DVD sau o caseta video.

Romtelecom a anuntat ca va lansa in viitor televiziune HD insanu a oferit detalii sau o estimare privind data lansarii.

OficialiiRCS&RDS nu au oferit pana in prezent date privind o eventualaintentie de a lansa servicii HD.

Continutul filmat HD ramane o problema

PRO TV, unul dintre cele cinci posturi TV incluse de UPC inoferta HD, difuzeaza in prezent in format de inalta definitiestirile, o mare parte dintre filme si meciurile de fotbal.

Claudiu Paraschiv, directorul tehnic al companiei Pro TV, spuneinsa ca si materialele filmate cu camere care au o rezolutiestandard (SD) care sunt insa optimizate pentru a fi transmise informat HD se vad la o calitate mai buna pe televizoarele compatibile.

O problema o reprezinta insa faptul ca reclamele difuzate deposturile locale nu au si variante HD.

"Speram ca si toti cei care ofera continut pentru canalele dinRomania sa faca trecerea la HD cat mai repede posibil", a spusParaschiv. El a precizat ca Pro TV va transmite o adresa catre ceicare furnizeaza continut publicitar, astfel incat spoturilepublicitare sa fie la o calitate mai apropiata de High Definition,pentru a nu se crea o discrepanta fata de celelalte programe alePro TV HD.

Pro TV, compania care a lansat primele servicii HD din regiune,in decembrie 2006, a investit in ultimii patru ani peste 20 mil.euro in echipamente HD. Banii au fost investiti, printre altele, in100 de camere speciale pentru sistemul HD, dar si in cele treistudiouri de stiri de la Pro TV, Sport.ro si Acasa. Paraschiv aadaugat ca in 2010 compania va face teste pentru a lansa Pro TV3D.

Care este diferenta intre HD-ready si FullHD?

Rezolutia este principalul criteriu dupa care sunt clasificatetelevizoarele si in functie de care acestea sunt impartite indiferite categorii. Televizoarele standard au, spre exemplu, orezolutie de 720 x 576 pixeli sau 576 de linii de 720 pixeli. Cucat numarul de pixeli creste cu atat si imaginea este mai clara simai detaliata.

Astfel, ecranele televizoarelor cu inalta definitie au orezolutie mult mai ridicata, de doua ori mai mare la 1.280 x 720 sipana la de cinci ori mai mare la 1.920 x 1.080 de pixeli.

Pe langa numarul de pixeli calitatea imaginilor de inaltadefinitie este determinata si de modalitatea prin care imagineaeste "scrisa" si afisata pe ecran, respectiv printr-un semnalprogresiv sau prin unul intretesut.

Astfel, in cazul formatului intretesut imaginea se formeaza peecran in doua etape, mai intai fiind afisate liniile impare si apoicele pare. Miscarea este destul de rapida pentru a fi perceputa deochi, insa este posibil ca pe ecran sa poata fi observat un efectde "palpaire" a imaginii, conform datelor publicate pe pagina web aSony Romania.

Un semnal progresiv asigura o calitate mai buna a imaginii,continutul ecranului fiind "scris" dintr-odata, ceea ce inseamna caputeti vedea imediat toate detaliile pe ecran, potrivit aceleiasisurse.

Cele mai utilizate formate HD sunt 720p, 1080i si 1080p. Acesteindicative descriu rezolutia televizorului si modalitatea prin careeste afisat semnalul: "i" pentru intretesut si "p" pentruprogresiv.

Televizoarele HD 1080p au astfel in acest moment cele mai buneperformante.

HD Ready

Televizoarele din aceasta gama sunt cele mai ieftine si au orezolutie minima de 720 de linii pentru afisarea continutului HighDefinition. Ele ofera o calitate a vizualizarii mai buna decat celestandard insa nu pot afisa rezolutia completa de la surse 1080p,astfel ca imaginile pot fi usor distorsionate. Televizoarele potaccepta formate video HD in 720p si 1080i.

HD Ready 1080p sau "Full HD"

Aceste televizoare afiseaza continut la 1080i si 1080p faradistorsiuni. Logo-ul HD Ready 1080p garanteaza posibilitateareproducerii continutului la 24 de cadre pe secunda (24 Hz), precumsi la 50 Hz si 60 Hz. Aceste televizoare pot afisa imagini larezolutii de 1.920 x 1.080 pixeli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO