Business Hi-Tech

Curtea de Conturi cere Ministerului Afacerilor Interne să analizeze cauzele pentru care sistemul informatic de management integrat al situaţiilor de urgenţă, anunţat în 2008, nu este operaţional nici astăzi

Curtea de Conturi cere Ministerului Afacerilor Interne...

Autor: Roxana Rosu

13.03.2018, 15:00 159

Curtea de Conturi a constat cu ocazia ultimului audit financiar al instituţiilor statului că la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se află în derulare un contract de 31,21 milioane lei, încheiat de Unitatea de Management al Proiectului–Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, în prezent Ministerul Afacerilor Interne, pentru furnizarea şi instalarea unui sistem informatic de management integrat al situaţiilor de urgenţă–SMISU, anunţat în 2008 şi încă neoperaţional.

”Acest sistem nu a fost urmărit pentru a fi implementat, nefiind operaţional nici în prezent. Deşi termenul de finalizare al acestuia a fost iunie 2009, termenul de finalizare a fost amânat de mai multe ori, prin şapte acte adiţionale, până în martie 2016”, se arată în raportul aferent anului 2016.

Proiectul SMISU ((hardware, software şi soluţii conexe) a fost anunţat iniţial în 2008, cu o valoare de 7,5 mil. euro şi urma să fie finantat de către Banca Mondiala si implementat in termen de 12 luni. Proiectul urma să fie realizat de un consorţiu condus de S&T Romania, la care trebuia să participe şi companiile britanice APD Communications, EUS Associates si Ultra Electronics. 

SMISU trebuia să asigure interconectarea centrelor operationale pentru situatii de urgenta si să permită emiterea de rapoarte pe baza informatiilor furnizate de ministere, agentii guvernamentale si alte institutii publice centrale implicate in managementul urgentelor. 

În urma auditului, Curtea de Conturi a recomandat MAI să analizeze cauzele care au condus la nefinalizarea sistemului SMISU şi, în situaţia în care se constată că aceste întârzieri sunt din vina furnizorului de lucrări şi servicii, să dispună de măsuri pentru aplicarea clauzelor contractuale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO