Business Hi-Tech

„Dacă angajează un singur om de la mine îi declar război!”.Pactul secret făcut de titanii IT-ului ca să plafoneze salariile şi să nu-şi fure angajaţii unul celuilalt. Numai o singură firmă a spus NU

„Dacă angajează un singur om de la mine îi declar...

Autor: Octavian Calei

23.04.2014, 19:29 11009

Un caz legat de încălcarea regulilor de concurenţă depus recent la tribunal a scos la iveală nume mari mari din Silicon Valley, precum Steve Jobs, Eric Schmidt, Sergey Brin şi Bill Campbell care ar fi implicate într-o înţelegere tacită timp de patru ani la care o singură mare companie a refuzat să participe, scrie Wall Street Journal.

Într-un proces programat să înceapă luna viitoare, Google, Apple, Intel şi Adobe Systems sunt chemate pentru a da socoteală în legătură cu o presupusă înţelegere în cadrul căreia sunt acuzate că au limitat salariile între 2005 şi 2009 şi au promis să nu-şi recruteze angajaţi de la o companie la alta. Miza procesului este foarte mare, circa 64.000 de angajaţi cerând despăgubiri totale de 3 miliarde de dolari.

Documentele arată că Facebook nu a vrut să participe la această conspiraţie.

O serie de noi documente publicate dezvăluie detalii stânjenitoare din cercul oamenilor de la vârful acestor companii.

Cazul însă s-ar putea să nu se mai judece, ambele părţi afirmând într-un proces de luna trecută că medierile pentru a ajunge la o înţelegere fac progrese. Dacă nu se ajunge la o înţelegere, despăgubirile de 3 miliarde de dolari s-ar putea tripla, potrivit reglementărilor americane în antitrust. Acest lucru ar însemna plăţi de 140.000 de dolari pe angajat, însă banii nu vor fi distribuiţi egal.

Pe o piaţă extrem de competitivă, companiile de tehnologie concurează pentru recrutarea de talente. Documentele publicate într-un proces premergător arată cum în anii 2000, executivii din industrie se consultau frecvent între ei înainte să recruteze angajaţi sau să ia o decizie strategică. Campbell, şeful companiei Intuit care furnizează servicii fiscale şi financiare a fost consilier al unor executivi precum Steve Jobs şi Eric Schmidt şi a intermediat înţelegerile dintre giganţii IT pentru a-i preveni să angazeje oameni din cadrul companiilor care încheiaseră pactul secret.

Într-un email trimis în februarie 2005 de către Sergey Brin, co-fondatorul Google, executivilor din compania sa, el spune că a fost sunat de către Steve Jobs care i s-a plâns că Google angajează oameni de la Apple şi i-a spus că dacă angajează un singur om de la ei îi declară război. Brin a declarat în cadrul procesului că Jobs era „un pic nebun”.

Google i-a cerut lui Campbell să remedieze situaţia. Într-un mesaj adresat executivilor Google, Campbell spunea că Jobs îl sunase şi era supărat că îi recrutează un om. În ziua următoare, Campbell îi scria lui Jobs: „Eric mi-a spus că s-a implicat direct şi a oprit cu fermitate toate eforturile de a angaja pe oricine de la Apple”.

În 2007, după alte reclamaţii ale lui Jobs, Google a concediat un recruiter care contactase un angajat Apple. Jobs a trimis mai departe emailul primit de la Schmidt prin care era anunţat de această acţiune către un alt executiv Apple la care i-a adăugat un „smiley face”.

În august 2008, Campbell avea să se confrunte cu o altă problemă – Facebook începea să îşi recruteze talente din grupul marilor jucători din IT.

„Cine o va contacta pe Sheryl (Sandberg) sau Mark (Zuckerberg) pentru a obţine armistiţiu? Trebuie să ajungem la o înţelegere”, scrie Campbell într-un mesaj adresat executivilor Google.

Sandberg a declarat pentru tribunal că a refuzat la acel moment să limiteze angajările oamenilor de la Google.

Brin a spus în declaraţia sa că începuse să primească des rapoarte despre câţi angajaţi Google au plecat la Facebook şi invers.

Schmidt, CEO Google în acea perioadă, s-a plâns că în 2008 Facebook îşi formase structura de management din executivi de la Google. Mai mult, Sandberg, vice preşedinte Google, a plecat la Facebook în martie 2008.

În cele din urmă, Campbell a trimis un email prin care a căutat să ajungă la o înţelegere cu Facebook.

„Ei jucau după un alt set de reguli”, a spus Schmidt despre Facebook în declaraţia sa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO