Business Hi-Tech

Daniel Dines, CEO UiPath: Tehnologia, automatizarea pot fi o oportunitate pentru România

Daniel Dines, CEO UiPath: Tehnologia, automatizarea pot...

Autor: Roxana Rosu

23.05.2017, 11:29 933

Întrebarea mea pentru viitorul României este legată de tehnologie. Sunt mulţi care văd un viitor sumbru, în care oamenii sunt înlocuiţi de roboţi. Dar întrebarea este dacă acest lucru nu este o oportunitate pentru România? Şi de ce se întâmplă asta?, a întrebat Daniel Dines, CEO UiPath, la conferinţa EY 25 de întrebări pentru viitorul României.

"Este un moment astral în istoria omenirii, cu schimbări profunde. Avem parte de o revoluţie socială, dar şi tehnologică. Telefoanele mobile de exemplu, am generat mai multe poze într-o zi decât făcea omenirea într-un an. Asta a generat investiţii în analiza imaginii, maşini, roboţi, etc. Globalizarea este semnificativă, oamenii nu mai lucreaă 20-30 de ani în acelaşi loc. România a beneficiat de acest trend, de aceea ne-am dezvotat aşa mult. Aceste două trenduri vor fi esenţiale. Roboţii vor schimb modul în care ne gândim la muncă, să nu mai facem munci repetitive."

Problema noastră este că România face follow-up după firme americane la 10 ani distanţă. In antivirus, web design aşa a fost. Trebuie să avem un program in universităţi de dezvoltare în tehnologie. Cerere de oameni e foarte mare, dar nu se găsesc specialişti suficienţi.

Probabil India e disponibilă să genereze o generaţie de specialişti în automatizări pe procese. Ar putea şi România, dar este o problemă de mentalitate.

Elita României a fost mereu peste cea din ţările din est. Dacă s-ar coaliza nişte energii în acest sens s-ar face mult, nu doar pe robotică, ci şi pe machine learning sau alte domenii.

România sau se duce pe low-cost coutry sau devine un boutique country, care excelează pe anumite domenii, ca Slovenia. Din păcate parcă ne ducem spre low-cost.

Plecarea tinerilor a fost o mare tragedie pentru România. Ar fi o politică de ţară incredibilă să aducă din ei înapoi, ingineri, medici. E nevoie de firme care să asigure un mediu de muncă similar cu cel de afară, nu doar legat de salarii, ci bazat pe meritocraţie. Nu cred că am ajuns acolo, nu cred că promovăm oamenii doar bazat pe merit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO