Business Hi-Tech

Darren Patterson, Yahoo!: Lansarea portalului Yahoo.ro este programata pentru sfarsitul lui T3

Darren Patterson, Yahoo!: Lansarea portalului Yahoo.ro  este programata pentru sfarsitul lui T3

Darren Patterson, business development director, Yahoo! Europa: Pietele cheie pentru Yahoo! in 2008 si 2009 sunt Romania, Turcia, Polonia si Rusia.

15.05.2008, 19:51 441

Darren Patterson, business development director in cadrul Yahoo! Europa, s-a aflat in prima parte a acestei saptamani in Romania pentru a pregati lansarea portalului Yahoo.ro, cu continut in limba romana. Astfel, agenda managerului a fost incarcata cu "intalniri cu principalii jucatori media din piata, cu operatorii telecom si cu furnizori de continut pentru negocierea parteneriatelor pentru continutul Yahoo.ro", a declarat pentru ZF Patterson.
Domeniul Yahoo.ro a fost inregistrat in 1996, potrivit Romanian Top Level Domain, administratorul domeniului .ro, insa din noiembrie 2007 a trecut in posesia Yahoo! Inc. cu sediul in Sunnyvale, California, semn ca pregatirile pentru lansarea portalului au inceput inca de anul trecut.
Versiunea locala a celui mai important portal de continut din lume va fi orientata catre comunitate, dupa cum spune directorul Yahoo! Europe, scopul fiind de a intari aceasta comunitate prin oferta de continut localizat. Rolul lui Bobby Voicu, bloggerul numit recent comunity manager al Yahoo! in Romania, este sa stabileasca o legatura intre utilizatori si companie si sa determine care sunt asteptarile in ce priveste continutul si serviciile.
In prezent, Yahoo! numara pe piata locala peste 8 milioane de conturi active pentru serviciul de e-mail si peste 7 milioane de conturi pentru serviciul de mesagerie Yahoo! Messenger. Iar potrivit Alexa.com, portalul Yahoo.com este a doua cea mai vizitata pagina de internet de catre internautii romani dupa Google.ro, versiunea in limba romana a celui mai mare motor de cautare din lume, in conditiile in care Yahoo! nu concureaza inca in Romania cu o versiune locala. "Odata ce vom lansa yahoo.ro, este de asteptat sa ajungem pe locul intai in Romania, asa cum se intampla la nivel mondial cu Yahoo.com", spune Bobby Voicu.
Planurile apropiate ale companiei vizeaza si lansarea unei versiuni in limba romana a Yahoo! Messenger si eventual si a serviciului de e-mail Yahoo! Mail, desi data lansarii acestor servicii nu a fost inca stabilita exact.
"Pietele cheie pentru Yahoo! in 2008 si 2009 sunt Romania, Turcia, Polonia si Rusia", explica Darren Patterson interesul companiei pentru piata locala. Concomitent cu numirea lui Bobby Voicu in pozitia de comunity manager, compania a angajat un om pe o pozitie similara si in Turcia, o piata mult mai mare din punctul de vedere al publicitatii, dar unde Yahoo! nu are o prezenta atat de puternica comparativ cu Romania, compania dominanta pe piata online fiind Microsoft. In ce priveste Rusia, Yahoo! are deja de mai multa vreme un portal local si e-mail in rusa, dar strategia companiei nu a fost atat de mult orientata spre dezvoltarea acestor servicii.
"Strategia online a companiei pentru Romania, unde avem deja o comunitate foarte puternica, este diferita comparativ cu cea adoptata de companie in celelalte tari europene", spune Darren Patterson. Astfel, este foarte putin probabil ca Romania sa devina un centru de cercetare si dezvoltare pentru Yahoo!, care ia mai degraba in calcul in acest sens tari precum Elvetia sau Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO