Business Hi-Tech

De ce a blocat Romtelecom discuţiile cu ISB pentru Liga 1 de fotbal

De ce a blocat Romtelecom discuţiile cu ISB pentru Liga...

Autor: Adrian Seceleanu

01.08.2014, 00:06 1013
Romtelecom, al doilea mare jucător de pe piaţa locală de servicii TV, a întrerupt în această săptămână negocierile pentru preluarea meciurilor din Liga 1 de fotbal cu firma Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta, pe fondul neînţelegerilor dintre cele două părţi legate de tarife şi de modelul de business pro­pus de compania care a cumpărat pe cinci ani de la Liga Profesionistă de Fotbal drepturile de difuzare, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa locală de comunicaţii. „Romtelecom a pus capăt discuţiilor cu ISB în condiţiile în care operatorul nu a fost de acord cu modelul de business propus şi nici cu tarifele solicitate. Operatorul a solicitat clarificări legate de modelul de business care însă nu au fost furnizate. Negociatorii Rom­telecom au transmis miercuri-seară echi­pei ISB că întrerup discuţiile“, au precizat pentru ZF surse de pe piaţa de comunicaţii.
 
Contactaţi de ZF, oficialii Romtelecom au precizat doar că nu au ajuns la o înţelegere cu ISB, fără a oferi detalii: „Până în acest moment Romtelecom şi ISB nu au ajuns la un acord privind retransmiterea canalelor Look TV şi Transilvania Live (Look Plus)“.
 
După ce în ultimii ani Liga Profesionistă de Fotbal a vândut drepturile de difuzare direct către operatorii de servicii TV (RCS&RDS şi Romtelecom), acum modelul de business adoptat a fost unul diferit, respectiv vânzarea către o companie care nu oferă servicii TV (Intel Sky Broadcast), dar care a garantat plata unei anumite sume pe sezon, respectiv 27,5 milioane de euro. 
 
Până acum însă ISB nu a semnat contracte de difuzare a meciurilor decât cu UPC - numărul trei pe piaţă (cu aproape 1,2 mil. clienţi), cu operatori mai mici de cablu (cum este Ines) şi cu platforma online Seenow - utilizatorii acestor companii având acces la toate meciurile dacă plătesc un tarif suplimentar, care este de circa 10 lei pe lună. În trecut, RCS&RDS şi Romte­lecom nu au cerut bani în plus pentru vizionarea competiţiei. Acum meciurile sunt trans­mise de posturile Look TV şi Look TV Plus, care pot fi preluate de cablişti şi de operatorii de TV prin satelit sau care oferă conţinut online doar după semnarea unui acord contracost de distribuţie. În discuţii pentru preluarea meciurilor se află şi Orange, care oferă servicii TV online şi printr-o platformă de satelit (DTH), dar compania are momentan mai puţin de 100.000 de abonaţi pentru DTH, conform informaţiilor de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO