Business Hi-Tech

Şoc în telecom: Orange ar putea renunţa la operaţiunile din România pentru că reprezintă numai 2% din totalul veniturilor globale

De ce ar renunţa France Telecom la operaţiunile din România

Gervais Pellissier, directorul financiar al France Telecom: Cu excepţia Franţei, Poloniei şi Spaniei, toate celelalte operaţiuni europene sunt evaluate

Autor: Adrian Seceleanu

03.05.2011, 23:38 3955

France Telecom, una dintre cele mai mari companii de comunicaţiidin Europa, ar putea decide să-şi vândă operaţiunile mai "mici" dinRomânia, Austria şi Belgia pentru a se concentra pe pieţe cupotenţial ridicat de creştere din Orientul Mijlociu şi Africa, adeclarat Gervais Pellissier, directorul financiar al companiei,citat de Bloomberg.

"Cu excepţia Franţei, Poloniei şi Spaniei, toate celelalteoperaţiuni europene sunt implicate în această evaluare", a declaratGervais Pellissier, directorul financiar al companiei, citat deBloomberg. France Telecom va evalua opţiuni de a consolidare, darşi de vindere a operaţiunilor, a adăugat el, fără a oferi detaliiîn legătură cu durata evaluării şi a criteriilor care vor fi luateîn calcul.

France Telecom a anunţat că veniturile sale de pe pieţele maimici din Europa au crescut cu 1,2%, în timp ce încasările dinAfrica şi Orientul Mijlociu au urcat cu aproape 6%. Atât înRomânia, cât şi în Belgia veniturile Orange au scăzut.

Orange este în România liderul pieţei de comu­nicaţii,indiferent de indicatorul care ar putea fi luat în calcul:venituri, profit sau numărul de clienţi. Orange a avut în 2010venituri de 973 mil. euro, mai mari decât Vodafone, şi 10,4milioane de clienţi, peste ceilalţi jucători din piaţă. În 2009Orange a făcut un profit net de 270 mil. euro, faţă de cel de 245mil. euro al Vodafone.

De ce ar vrea atunci liderul pieţei din România să plece de peaceastă piaţă şi care este semnalul pe care îl transmite companiaprin această posibilitate şoc? "Nu este nicio surpriză", comenteazăînsă o sursă apropiată companiei. "Asemenea decizii se iau înaintede a deveni urgente. O evaluare a perspectivelor este cevaobişnuit", adaugă sursa.

"E o vorbă: e bine să îţi iei la revedere când eşti pe val.Faptul că Orange este lider în România poate fi un atu important înnegocieri şi compania ar putea fi vândută mai bine decât, săspunem, Vodafone", spune Adrian Ciobanu, fost om de vânzări laVodafone, acum managing partner al Reimens Group, o companie careoferă consultanţă în reducerea costurilor cu serviciile decomunicaţii. "Există o serie de probleme, într-adevăr: România areunele dintre cele mai mici preţuri din Europa (…). Există argumenteîn favoarea unei asemenea mişcări."

"Se dovedeşte că şi prea multă competiţie poate fi rea, la felca atunci când nu există concurenţă. Un swap de operaţiuni cuAustria ar putea fi luat în calcul. Ambele grupuri se plâng decondiţiile de pe cele două pieţe", spune un manager din telecom,care aduce în discuţie legăturile tot mai strânse dintre cele douăgrupuri (fuziunea din Marea Britanie şi discuţiile privindunificarea reţelelor din ţări ca România).

"Faptul că Orange este numărul unu pe o piaţă care scade şi carele erodează veniturile şi marja de profit nu este suficient.Viitorul este cel mai îngrijorător pentru France Telecom înRomânia, pentru că ei nu le pot prezenta acţionarilor un businesscase pentru a continua investiţiile masive pe această piaţă", acomentat pentru ZF un top manager din telecom.

"Mă îndoiesc că France Telecom va cumpăra ceva în România.Teoretic, un schimb de operaţiuni cu Deutsche Telekom este fezabil,s-ar putea lua o asemenea decizie, ca nemţii să renunţe la o altăpiaţă pentru a prelua România sau invers. Austria e oposibilitate", adaugă managerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO