Business Hi-Tech

De ce s-a încheiat brusc “era Oprea” la RCS&RDS şi ce urmează pentru compania de cablu? Numirea noului CEO ar putea oferi primele indicii

De ce s-a încheiat brusc “era Oprea” la RCS&RDS şi...

Autor: Adrian Seceleanu

10.04.2015, 17:58 5455

Retragerea neaşteptată şi foarte rapidă din funcţia de director general al RCS&RDS a lui Alexandru Oprea după o carieră de 18 ani în cadrul operatorului ar putea semnaliza intrarea celui mai mare jucător de pe piaţa locală de cablu TV şi internet fix într-o nouă etapă de dezvoltare, schimbarea de la vârful companiei fondate de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea venind într-un context în care şi industria locală de telecom (de 3 mld. euro pe an) dă semne că se pregăteşte să treacă printr-o serie de tranzacţii / consolidări, în urma căreia piaţa s-ar putea schimba fundamental - posibil cu implicaţii chiar la nivel de regiune.

RCS&RDS, compania de cablu al cărei nume este binecunoscut în capitalele giganţilor din telecom ai Europei, a trecut de la febra expansiunii internaţionale la analiza rece a operaţiunilor şi la exitul, în ultimii ani, de pe pieţe unde nu avea şanse să ajungă lider, pentru a se concentra pe România şi Ungaria, şi păstrând şi afacerile din Spania şi Italia - unde există comunităţi semnificative de români. Chiar în aceste zile firma de cablu îşi negociază şi ieşirea din Cehia.

Plecarea lui Alexandru Oprea din companie ar putea fi citită în această cheie - a faptului că operatorul se pregăteşte să intre într-o nouă etapă, în care doreşte să aibă un nume nou la vârf. 

Compania nu a oferit nicio detaliu despre persoana care îi va urma la conducerea RCS&RDS lui Alexandru Oprea şi nici alte indicii despre ce îşi doreşte de la viitorul şef. Odată însă ce numele acestuia va fi cunoscut, şi odată ce se va şti şi dacă este vorba de un manager care este deja parte a echipei sau de unul care vine din exterior, vor fi probabil mai clare şi obiectivele urmărite odată cu schimbarea.

Din echipa de conducere a RCS&RDS mai fac parte Marius Vărzaru - director financiar, Valentin Popoviciu - director de dezvoltare şi Emil Grecu - director tehnic. Din Consiliul de administraţie al RCS&RDS fac parte pe lângă Alexandru Oprea care era preşedinte şi: Serghei Bulgac - vicepreşedinte, Ioan Bendei, Bogdan Ciobotaru şi Mihai Dinei, conform unor informaţii publicate anterior de companie în Monitorul Oficial.

RCS&RDS, care estima pentru 2013 afaceri de 630 mil. euro şi un profit operaţional (EBITDA) de peste 260 mil. euro, păstrează în continuare deschisă opţiunea listării pe o bursă de valori externă, şi chiar la Bucureşti. Brokerii internaţionali bat frecvent la uşa lui Teszari din Oradea în încercarea de a-l convinge să iasă pe bursă, având în vedere interesul de care s-ar bucura în rândul investitorilor. RCS&RDS ar intra fără probleme pe bursă cu o capitalizare de 1-2 mld. euro.

Antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea deţine circa 43% din titlurile RCS&RDS, alţi acţionari semnificativi în companie fiind fondul Quadrant (SUA) cu peste 20% şi EPIC (Austria) - cu aproximativ 6%.

Fără a avea date din interior - discreţia celor care lucrează pentru companie este una legendară - se poate specula astfel că retragerea lui Oprea ar putea veni în contextul în care compania îşi doreşte un alt manager, care să administreze o listare, eventual combinată cu o achiziţie a unui alt jucător - într-un context de piaţă în care aproape orice fuziune, achiziţie sau tranzacţie pare posibilă, pe măsură ce giganţii prezenţi în România dau semne că sunt tot mai puţin mulţumiţi de marjele de profit generate aici. 

Semne ale presiunii formidabile pe costuri sunt acordul de network sharing încheiat între Orange şi Vodafone, dar şi discuţiile purtate în prezent în piaţă între aproape toţi actorii pentru (cel puţin) încheierea unor noi contracte de acest tip, una dintre variantele vehiculate, cu numele de cod “Apolodor”, fiind o alianţă Orange - Telekom.

În ceea ce priveşte perioada scurtă care va trece de la anunţul plecării lui Oprea şi retragerea lui efectivă din companie, de patru zile, aceasta este într-adevăr greu de imaginat în orice corporaţie cu afaceri de peste 600 de milioane de euro pe an şi chiar mai puţin. Când grecul Yorgos Ioannidis a pierdut, în 2011, sprijinul lui Michael Tsamaz - şeful OTE - pentru conducerea Romtelecom, ştirea a “transpirat” întâi pe surse la începutul lunii mai, a fost confirmată oficial pe 28 iunie, iar Ioannidis şi-a încheiat mandatul peste alte câteva zile.

Dar plecarea lui Alexandru Oprea trebuie “judecată” în contextul corect: Zoltan Teszari încă mai conduce antreprenorial acest gigant din industria de cablu, iar asemenea situaţii în care deciziile sunt luate rapid şi comunicate şi executate la fel nu reprezintă o noutate.

Pe de altă parte, acest stil direct de management combinat cu faptul că există o echipă restrânsă şi extrem de discretă care ia decizii, şi existenţa unei lungi colaborări între cei doi ar fi putut crea premisele pentru ca plecarea să fi fost, eventual, decisă de mai mult timp, şi comunicată abia acum.

De ce a ales însă RCS&RDS să comunice această decizie şi nu a păstrat discreţia asupra acestor schimbări? Este o altă întrebare la care răspunsul ar putea veni odată cu numirea noului director general al RCS&RDS, când s-ar putea ca şi întrebările privind obiectivele companiei să primească un răspuns.

Prima AGA a RCS&RDS de la acest anunţ va avea loc pe data de 30 aprilie, iar pe ordinea de zi figurează şi numirea unor noi membri ai Consiliului de administraţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO