Business Hi-Tech

De ce vrea Microsoft să cumpere LinkedIn cu bani împrumutaţi deşi are destui? Răspunsul are de-a face cu taxele

De ce vrea Microsoft să cumpere LinkedIn cu bani...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.06.2016, 15:59 1408

Microsoft are suficient cash să cumpere nu una ci patru companii ca LinkedIn, dar preferă să ia un împrumut uriaş pentru a-şi finanţa cea mai recentă achiziţie. Acesta ar putea fi un truc pentru a plăti taxe mai mici, scrie Bloomberg. Microsoft ar evita să plătească un impozit de 35% pentru repatrierea cashului din conturile din străinătate. Este adevărat că firma deţine lichidităţi de peste 100 de miliarde de dolari, dar cea mai mare parte a acestora sunt păstrate peste mări şi ţări.

Dacă va aduce acasă, în SUA, oricât din aceşti bani pentru a finanţa propusa achiziţie de 26,2 miliarde de dolari anunţată luni, va plăti taxe.  Acesta nu este singurul beneficiu al banilor luaţi cu împrumut. Compania poate, de asemenea, deduce dobânzile, micşorând astfel nota de plată către autorităţile fiscale americane. Finanţând cea mai mare parte a achiziţiei LinkedIn cu datorie, Microsoft evită legal plata unor taxe de nouă miliarde de dolari în SUA anul acesta şi va economisi alte câteva milioane de dolari în anii ce vin folosind deducerile de dobânzi pentru diminuarea venitului impozitabil.

„Este o lume ciudată în care o companie se scaldă în bani şi alege să cumpere ceva pe datorie deoarece nu vrea să plătească taxe”, rezumă povestea Robert McIntyre, director executiv al organizaţiei Citizens for Tax Justice.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO