Business Hi-Tech

Deutsche Telekom a blocat schimbările de la OTE

Deutsche Telekom a blocat schimbările de la OTE

1,1 mld euro - valoarea afacerilor grupului elen OTE în România, prin companiile Romtelecom, Cosmote, Germanos, Telemobil (Zapp) şi Sunlight.

06.07.2010, 23:23 31

Deutsche Telekom, cel mai mare grup de comunicaţii din Europa, ablocat schimbările pe care noua putere de la Atena ar fi vrut să leopereze la vârful grupului elen OTE şi care ar fi putut generaînlocuiri în lanţ ale directorilor de la companiile deţinute deoperator în ţări ca România şi Bulgaria, potrivit relatărilor dinpresa elenă şi datelor publicate de grupul OTE. Grupul elen are înRomânia peste 10.000 de angajaţi şi un business anual de peste 1,1mld. euro prin companiile Romtelecom, Cosmote, Germanos, Telemobil(Zapp) şi Sunlight.

Nemţii, care deţin 30% din grupul OTE, au convins noua putere dela Atena să renunţe la schimbarea din funcţie a lui PanagisVourloumis, 73 de ani, care cumulează funcţiile de preşedinte şidirector general al grupului elen. Vourloumis ocupă ambele funcţiidupă ce fostul guvern grec (conservator) şi reprezentanţii DeutscheTelekom au agreat să susţină o singură persoană pentru ambelefuncţii pentru a nu se crea doi poli de putere în companie,situaţie în care ambele părţi ar fi avut de pierdut.

Astfel, în ciuda declaraţiilor făcute la începutul lunii deministrul elen al finanţelor George Papaconstantinou, că acţionariiOTE vor discuta schimbarea managementului companiei, propunerea nua intrat pe ordinea de zi a adunării acţionarilor (AGA) din 16iunie şi nu figurează nici pe agenda unei noi AGA, care va avea locpe 23 iulie.

Socialiştii greci, care au câştigat alegerile din octombrie2009, au transmis încă de la preluarea puterii mai multe semnale cănu-l vor susţine pe Panagis Vourloumis, preşedinte şi CEO algrupului elen pentru un nou mandat.

Intenţiile noii puteri de la Atena păreau să prindă contur dupăce, cu doar cinci zile înainte de adunarea acţionarilor din 16iunie, la Atena reizbucnea un scandal de corupţie de cinci ani încare erau implicaţi Vourloumis şi Yorgos Ioannidis, în prezentşeful Romtelecom. Dosarul vizează un abuz de autoritate în cazulunor contracte supraevaluate, de 54 mld. euro, încheiate cugrupurile Siemens şi Intracom.

Grupul Deutsche Telekom a respins însă dur solicitările părţiielene, astfel că boardul OTE a emis două declaraţii în favoarea luiVorloumis, atât înainte, cât şi după adunarea acţionarilor din 16iunie, susţinând că el ar fi acţionat în interesul grupului când asemnat contractele cu Siemens şi Intracom. Nemţii ar fi fostinflexibili în special după scoaterea pe tapet, la Atena, adosarului de corupţie în care este implicat Vorloumis, şi care arfi fost interpretată ca o tentativă - specifică pentru ţărilebalcanice, de a tranşa situaţia în favoarea puterii prin declaşareaunui scandal.

Panagis Vourloumis a fost numit la conducerea OTE deconservatori, în anul 2004, şi este şi cel care a înclinat balanţaîn favoarea Deutsche Telekom atunci când statul elen a scosacţiunile grupului de comunicaţii la vânzare.

Yorgos Ioannidis, fost director tehnic al OTE în prezentdirector general al Romtelecom, celălalt manager al grupului careeste vizat de ancheta justiţiei elene, a primit de asemeneasuportul boardului companiei pentru continuarea mandatului, auprecizat, la solicitarea ZF, reprezentanţii operatorului.

"Confirmăm că în urmă cu câteva zile Consiliul de Administraţieal Romtelecom şi-a reafirmat întreaga susţinere pentru YorgosIoannidis, pentru a continua mandatul de director general alRomtelecom, considerând că procedurile legale din Grecia nu îiafectează abilitatea de a conduce compania în vederea atingeriiobiectivelor acesteia", a declarat pentru ZF Cristina Popescu,directorul de relaţii publice al companiei.

Potrivit sursei citate, rezoluţia Consiliului de Administraţie afost votată şi de reprezentanţii statului român, care are aproape40% din titlurile operatorului.

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixă, număruldoi pe servicii internet şi al treilea jucător pe piaţa TV.

Cosmote, numărul trei pe telefonia mobilă, după Orange şiVodafone, controlează şi lanţul de retail Germanos şi compania decomunicaţii Telemobil (Zapp).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO