Business Hi-Tech

Din 2011 statul va cumpara centralizat computere

23.05.2010, 23:04 26

Achizitiile de autoturisme, computere, mobilier, combustibilauto, dar si de servicii informatice, de curatenie, de asigurare sitransport aerian efectuate de catre institutiile publice centralevor fi derulate in sistem centralizat, prin intermediul uneiunitati subordonate Ministerului Finantelor, potrivit unui proiectde hotarare de guvern.

Noua institutie, denumita Unitatea centralizata in domeniulachizitiilor publice de produse si servicii destinateadministratiei publice centrale, va elabora o strategie deachizitie si va cumpara in nume propriu produse pentru alteautoritati contractante. Tot in sistem centralizat vor fiachizitionate produse de papetarie si birotica.

"Achizitiile publice efectuate de Unitate vor fi realizate incele mai avantajoase conditii din punct de vedere economic prinutilizarea modurilor de contractare cele mai eficiente si inconditii de transparenta care sa favorizeze cel mai larg acces aloperatorilor economici interesati", se arata in proiectul hotarariide guvern care reglementeaza noua structura.

Documentul releva insa ca pentru anul 2010 autoritatileadministratiei publice centrale vor continua sa incheie contractede achizitii publice si acorduri-cadru, in conditiile in careaceste achizitii nu fac obiectul unor contracte sau acorduri-cadruincheiate de catre Unitate.

Unitatea va fi condusa de un director, functionar public, numitprin ordin al ministrului de finante, va primi consultanta despecialitate de la celelalte directii din minister si va include 50de functionari publici si angajati contractuali preluati printransfer din compartimentele interne de achizitii ale institutiilorpentru care sunt efectuate achizitiile.

Masura vine pe fondul discutiilor privind ineficienta sistemuluiactual de achizitii care le permite autoritatilor sa cumpere lapreturi diferite aceleasi produse.

Premierul Emil Boc a anuntat, in urma cu o luna, ca Guvernul iain calcul infiintarea unui "punct de comanda" care sa avizezeachizitiile de produse de birotica pentru toate ministerele, prinintermediul unui sistem in care consumabile ca pixuri si hartii safie cumparate de la acelasi furnizor si la un pret comun.

El a apreciat ca din noul sistem ar rezulta o serie de economii.Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a AchizitiilorPublice, Cristina Traila, a declarat ulterior ca va propuneGuvernului infiintarea unei unitati in subordinea MinisteruluiFinantelor care sa centralizeze achizitiile de autoturisme,mobilier si birotica derulate de ministere, precum si de catreagentii si companii subordonate autoritatilor centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO