Business Hi-Tech

Doi români, într-o tranzacţie de 500 de milioane de dolari cu gigantul Facebook

Andrei Dunca (st.), Sergiu Biriş

Andrei Dunca (st.), Sergiu Biriş

Autor: Adrian Seceleanu

04.07.2014, 00:08 1653

Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, cu venituri de 8 mld. $ anul trecut, va ajunge să deţină indirect un centru de dezvoltare de soft la Cluj-Napoca - unul dintre polurile de dezvoltare ale industriei de IT din România - după ce a achiziţionat pentru 400-500 mil. $ LiveRail, o companie înfiinţată în urmă cu şapte ani de britanicul Mark Trefgarne şi Andrei Dunca (30 de ani) şi Sergiu Biriş (31 de ani).

LiveRail este o companie care a dezvoltat o tehnologie ce permite afişarea de reclame în clipurile video online în funcţie de preferinţele şi obiceiurile utilizatorilor şi care a fost iniţial testată pe platforma video locală Trilulilu, supranumită „YouTube de Româ­nia“, fondată de asemenea de Dunca şi Biriş.

„Achiziţia LiveRail de către Facebook este o reuşită remarcabilă, care arată încă o dată că la capitolul inovaţie şi determinare şi românii pot construi startup-uri de nivel mondial“, a comentat pentru ZF Sergiu Biriş, care nu mai este implicat direct în managementul LiveRail, în condiţiile în care conduce acum platformele online de video şi muzică Trilulilu şi Zonga. El mai avea cel mai probabil un pachet de acţiuni la LiveRail.

Nu ne-am gândit că vom ajunge să fim cumpăraţi de un gigant din lumea IT, a spus pentru ZF şi Andrei Dunca, românul care este în prezent director tehnic al LiveRail şi care probabil avea un pachet mai mare de acţiuni în firmă. El a ales în 2008 să se dedice dezvoltării LiveRail, renunţând la funcţia similară de la Trilulilu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO