Business Hi-Tech

Dolce incepe razboiul HD cu UPC cu doua posturi gratis pe IPTV

Dolce incepe razboiul HD cu UPC cu doua posturi gratis pe IPTV
17.12.2009, 00:00 1125

Romtelecom, numarul trei pe piata locala de servicii TV, ainceput sa difuzeze gratuit in urma cu cateva zile posturile HBO HDsi PRO TV HD pentru clientii platformei de televiziune prininternet (IPTV), demarand astfel prima etapa a competitiei curivalii de la UPC pe segmentul televiziunii de inaltadefinitie.

Potentialul pietei locale de servicii TV HD - care asigura ocalitate a imaginii de cinci ori mai buna decat televiziuneastandard, este de cateva sute de mii de clienti, in conditiile incare aproximativ 700.000 de romani si-au cumparat pana in prezentun televizor compatibil HD.

Operatorii au motive sa fie optimisti in ce priveste numarul declienti pentru acest serviciu avand in vedere si faptul ca romaniise uita cu mult mai mult decat alti europeni la televizor, iar inacest an vanzarile de LCD-uri si plasme au inregistrat scaderi maimici decat alte categorii de electronice.

Primulfurnizor de servicii TV HD de pe piata, operatorul de cablu TV UPC,a ajuns la inceputul lunii noiembrie la peste 3.000 de clientipentru acest serviciu dupa doar cateva saptamani de la lansare, inconditiile in care compania oferea in pachet doar cinci posturi TVde inalta definitie (TVR, Pro TV, Eurosport, History siFashion).

Cel mai ieftin pachet de cablu TV de la UPC care include celecinci posturi TV HD dar si un recorder digital (DVR) costa 65 delei pe luna. Recorderul digital ofera posibilitatea de a inregistrasi revedea ulterior emisiuni TV. UPC ofera gratuit in custodierecorderul digital compatibil cu semnalul HD.

Serviciul IPTV al Romtelecom, care se afla inca intr-o perioadade teste, este disponibil in 10 orase pentru clientii care au olinie de telefonie fixa si acces internet la o viteza de cel putin8 Mbps, la un cost de 3,45 de euro pe luna pentru un pachet cuaproximativ 20 de posturi TV. Romtelecom ofera insa gratuitserviciul IPTV pana la finele lunii martie 2010 pentru clientiicare se aboneaza in aceasta perioada.

Momentan clientii IPTV pot receptiona gratuit si variantele HDale posturilor PRO TV si HBO insa este foarte probabil ca in viitorcompania sa creeze un pachet de programe HD care sa fie disponibilecontra cost. Potrivit datelor Romtelecom, pachetele suplimentare deprograme vor avea costuri cuprinse intre 3 si 20 de euro peluna.

Pentru a putea folosi si serviciile IPTV clientii trebuie sainstaleze un nou echipament, receptorul IPTV, pe langa cel utilizatpentru utilizarea serviciilor internet. Unul dintre receptoareleIPTV cu functii HD este oferit gratuit, insa echipamentulcompatibil cu semnalul HD care are si functie de recorder digitalcosta 99 de euro (cu o reducere de 50% in aceasta perioada).

Contactati de ZF, oficialii Romtelecom nu au dorit sa oferedetalii despre numarul de instalari pentru serviciul IPTV, lansatla inceputul acestei luni.

Cei mai mari jucatori de pe piata locala de servicii TV suntRCS&RDS - 2,5 milioane de clienti, UPC - 1,2 milioane declienti si Romtelecom - peste 830.000 de clienti.

RCS&RDS a lansat servicii de televiziune HD in Ungaria, insanu a anuntat pana acum planuri in acest sens pentru Romania, undeeste numarul unu pe cablu TV si satelit TV. La jumatatea acestui anin Romania existau 5,7 milioane clienti pentru serviciile TV,dintre care 3,42 milioane erau abonati la cablu TV, iar 2,3milioane la televiziunea prin satelit.

Walkie-talkie mai ieftin ca mobilul pentrufirme

Romtelecom a lansat un serviciu de telefonie mobila pentrucompanii care le permite utilizatorilor sa comunice gratuit ininteriorul grupului ca de pe niste statii de emisie-receptie, darsi sa initieze apeluri catre alte retele de telefonie fixa simobila, ca de pe un mobil obisnuit. Serviciul Push to talk (PTT)este disponibil la tarife incepand cu 10 euro pe luna (fara TVA)per abonat si asigura apeluri nelimitate si gratuite in cadrulutilizatorilor din companie si apeluri nelimitate catre reteauaRomtelecom. Serviciile de tip PTT se diferentiaza de telefoanelemobile obisnuite prin functii care permit, spre exemplu, unuiutilizator sa lanseze un apel de urgenta care sa fie receptionat detoti membrii grupului, intrerupand orice alta convorbire aflata indesfasurare. Serviciile PTT sunt utile, spre exemplu firmelor depaza, iar telefoanele pot fi utilizate si la nivel national, undereteaua mobila a Romtelecom are acoperire. Spre exemplu, un apel deurgenta initiat din Bucuresti poate fi receptionat si in Craiova.De asemenea, un utilizator poate initia o convorbire cu mai multiutilizatori din grup in cadrul careia singurul apelant care poatevorbi este cel care a pornit apelul. "Asa-numitul walkie-talkie areavantajul de a nu fi limitat in ceea ce priveste acoperirea la unanumit perimetru. Serviciul se adreseaza in special companiilorprecum cele de securitate, taximetrie, constructii care au angajatipe teren si au nevoie sa comunice permanent intre ei", a declaratVasile Voicu, director coordonator managementul produsului, segmentbusiness la Romtelecom. Terminalul dedicat este oferit gratuit sieste rezistent la socuri, vibratii, umiditate si alte intemperii.In acest moment serviciul este disponibil in zonele de est, sud-estsi nord-est ale tarii. Romtelecom ofera acest serviciu pe bazaretelei de telefonie mobila in sistem CDMA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO