Business Hi-Tech

Dragan, TotalSoft: E bine sa cumperi cand e criza, nimeni nu are curajul sa ceara mult

Dragan, TotalSoft: E bine sa cumperi cand e criza, nimeni nu are curajul sa ceara mult

Dan Liviu Dragan: E posibil sa crestem cu 20% in acest an

28.04.2009, 00:00 232

Achizitiile pe timp de criza se fac extrem de atractiv, pentru ca nimeni nu are curajul sa ceara bani multi, spune Liviu Dan Dragan, director general si actionar al TotalSoft, cu afaceri estimate la 22 mil. euro anul acesta.

"Este intr-adevar o perioada foarte buna: firme care se vindeau cu milioane de euro pot fi cumparate acum cu jumatate de milion. Avem in plan o achizitie, dar trebuie sa privim lucrurile foarte realist - asteptam jumatatea de an, care reprezinta un test extrem de important", a declarat Dragan intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
"Nu ma ingrijoreaza daca o firma a avut o scadere de 40%, ci daca a stiut sa se dimensioneze in raport cu acea scadere. Daca nu, atunci devine atractiva, pentru ca e pe pierdere, si o poti cumpara pentru a o face profitabila. Pe de alta parte, cine a stiut sa se dimensioneze o sa se vanda scump, pentru ca a stiut sa faca profit", explica seful TotalSoft.
El nu a oferit detalii despre profilul firmelor de care este interesat sau bugetul de achizitii, precizand insa ca atat TotalSoft, cat si Global Finance (actionarul majoritar al companiei) dispun de lichiditati suficiente. TotalSoft a incheiat 2008 cu un profit operational de peste 3,5 mil. euro la afaceri de 18 mil. euro.
 
Crestere de 15% in primul trimestru
TotalSoft a inregistrat o cifra de afaceri de 4,8 mil. euro in primele trei luni ale anului, marja EBITDA (profitul calculat inainte de dobanzi, impozit, deprecieri si amortizari) fiind de 25%. Indicatorii financiari au crescut cu 15% comparativ cu aceeasi perioada din 2008.
Dragan a precizat ca cele mai importante proiecte au fost implementate aplicatiei de management al relatiilor cu clientii Microsoft CRM si SharePoint in cadrul OMV Austria. Compania lucreaza cu trei dintre cele mai mari firme austriece - OMV, Raiffeisen si Erste Bank (cu care a incheiat in T1 un proiect pentru implementari software pe segmentul de credite ipotecare din Romania).
Oficialul TotalSoft a mai precizat ca lansarea unor noi module de collection, ePurchasing si eProcurement a atras clienti precum Raiffeisen, Romextera, BCR sau UniCredit Tiriac. Compania a castigat de asemenea contracte pentru implementarea solutiei ERP (pentru managementul resurselor companiilor) Charisma in Albania si Bulgaria.
 
Cheltuielile publice, inghetate in T1
"Tinand cont de criza, consider ca am reusit o performanta deosebita in T1 (...) Teoretic ne pastram sansele de a ne realiza targetul - o crestere de 20% per total -, dar recunosc ca sunt ingrijorat de ceea ce se intampla in piata", afirma Dragan.
Dragan spune ca TotalSoft se va orienta mai multe spre proiecte publice, dar sectorul privat va ramane principalul motor de crestere.
"Este o bataie prea mare pe sectorul public. In general, piata privata a reactionat la criza si, de aceea, majoritatea firmelor se indreapta acum spre zona publica, unde se anunta teoretic proiecte."
El a precizat ca piata a inregistrat o scadere de cateva procente in primele trei luni ale anului. "A fost si un efect psihologic, multe firme hotarand sa fie mai prudente. Zona publica a fost practic inghetata. Primul trimestru nu a aratat foarte bine si nu vad schimbari spectaculoase in perioada urmatoare."
Dragan considera ca cel mai important lucru in perioada de criza este atingerea punctului minim.
In acel moment, practic nu mai este criza, spune Dragan, pentru ca firmele se dimensioneaza la nivelul la care se afla si urmeaza sa creasca. "Cel mai grav e cand lucrurile merg in jos, pentru ca atunci nu stii cum sa te dimensionezi."
 
Salariile in industrie au inghetat
Dragan, care este si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Software (ANIS), spune ca salariile in industria de soft au fost inghetate la nivel de lei, cu cateva mici exceptii, si nu exista momentan riscul ca acestea sa scada in 2009.
El a tinut sa sublinieze ca angajatorii au fost suficient de generosi pana acum.
TotalSoft are intre 360 si 370 de salariati, angajand 20 de persoane pentru un proiect de dezvoltare software pentru zona wireless.
"Am angajat in functie de oportunitati. Insa, de data aceasta, avem o strategie de eficienta. Exista pe piata multe resurse disponibile si este un moment prielnic sa incepi sa optimizezi calitatea fortei de munca. In perioade de cresteri angajatorii inchideau ochii la calitate, pentru ca aveau nevoie de resurse", explica Dragan.
TotalSoft a recrutat in 2008 aproape 100 de oameni, din care au plecat 20.
 
e-licitatie.ro si pentru ceea ce vinde statul?
 
"Piata de achizitii publice este un subiect extrem de interesant atat in UE, cat si in Romania. Exista deja semnale din partea ministrului finantelor si al primului-ministru pentru folosirea SEAP - nu numai in sensul cresterii gradului de utilizare de la 2% la 20%, ci mai ales in sensul valorificarii sistemului atat ca un instrument de cumparari, cat si in zona de vanzari - statul poate foarte bine sa organizeze licitatii online pentru ceea ce vinde", explica Dragan.
Reprezentantii Autoritatii pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), care administreaza SEAP prin intermediului site-ului e-licitatie.ro, au precizat pentru ZF ca utilizarea sistemului electronic pentru vanzarile statului a fost deja discutata de Guvern si reprezinta un subiect de interes, intrucat poate duce la o mai buna valorificare a activelor nefinanciare ale statului.
In prezent, nu exista reglementari legale care sa impuna existenta unui astfel de sistem informatic. "Initiativa modificarilor legislative este in acest caz a Ministerului de Finante. Daca acest lucru va demara, ASSI va dezvolta si implementa facilitatile tehnice, extinzand sistemul e-licitatie cu o noua functionalitate", a declarat Bogdan Mihailescu, presedintele ASSI.
El a mai spus ca nu s-au realizat estimari cu privire la costurile dezvoltarii unei astfel de aplicatii.
Portalul e-licitatie.ro a fost lansat in 2002 si a costat 4,5 mil. euro. Platforma informatica a fost dezvoltata si implementata de catre un consortiu format din UTI Systems, Hewlett-Packard, Microsoft si TotalSoft.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO