Business Hi-Tech

eMag: În prezent doar 14% din clienţi plătesc online cu cardul

eMag: În prezent doar 14% din clienţi plătesc online...

Autor: Adrian Seceleanu

02.02.2014, 13:12 2543

Intenţia Guvernului de a limita plăţile cu bani cash şi de a reduce concomitent şi comisioanele interbancare la tranzacţiile cu cardul va stimula plăţile online, cred retailerii online de IT&C. Unii dintre ei se tem însă de costurile de „zeci de ori mai mari“ decât în cazul plăţilor în numerar.

Plafonarea plăţilor în numerar făcute de consumatori şi firme şi a comisioanelor percepute de bănci în cazul tranzacţiilor cu cardul vor determina, dacă vor fi aplicate concomitent, o creştere a plăţilor online cu cardul, au declarat pentru ZF reprezentanţii a trei dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de retail online de IT&C. Dincolo de estimarea că plăţile online vor creşte oficialii eMag, cel.ro şi evomag.ro văd totuşi în nuanţe diferite intenţia executivului.

Potrivit unui proiect organizat de Finanţe, comisioanele interbancare la plăţile cu cardul ar urma să fie reduse de la aproximativ 1% în prezent la 0,2%-0,3% din valoarea tranzacţiei. De asemenea, Guvernul intenţionează să limiteze la 2.000 de lei pe zi plăţile în numerar care pot fi efectuate de către firme şi să introducă un plafon de 10.000 de lei pentru plăţile între persoanele fizice. Comercianţii plătesc anual aproximativ 80-100 mil. euro către bănci pentru acceptarea la plată a cardurilor, potrivit unor calcule ale ZF.

„Salut iniţiativa Guvernului de a reduce comisioanele interbancare la plata cu cardul. Cu siguranţă această măsură ne va încuraja şi pe noi, cei care plăteam aceste comisioane, să încura­jăm această metodă de plată mult mai facilă pentru client. În acest moment, doar 14% din cei care cumpără de la eMAG aleg plata cu cardul online, foarte mulţi preferă în continuare plata cu cash, iar acest pas făcut în direcţia reducerii comisioanelor va ajuta mult“, afirmă Iulian Stanciu, director ge­neral şi acţionar al eMag, compania care domină autoritar retailul online IT&C, cu afaceri de 154 mil. euro în 2012.

Continuarea pe ZFCorporate

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO