Business Hi-Tech

eRomania, un site al statului de 500 mil. euro. „Cred ca mai mult va costa coordonarea lui”. Ce spun cei care fac site-uri cu 1 milion de euro

eRomania, un site al statului de 500 mil. euro. „Cred ca mai mult va costa coordonarea lui”
18.03.2010, 00:00 614

Portalul eRomania, care vizeaza simplificarea interactiuniimediului de afaceri si a cetatenilor cu institutiile statului princrearea unui numar de pana la 600 de servicii publice online panain 2013, este unul controversat in conditiile in care suma alocata,de aproape jumatate de miliard de euro, este considerata preamare.

"S-ar putea ca suma sa nu fie eficient cheltuita. Statul nu esteun administrator atat de bun", a declarat Calin Fusu, directorgeneral al Neogen, unul dintre cele mai vizitate portaluri deinternet din Romania. El a agaugat ca suma alocata pare destul demare, in conditiile in care un site nu costa mai mult de 1 milionde euro.

"Cred ca mai mult va costa coordonarea institutiilor care vor fiimplicate in schimbarea ce se va produce".

La randul sau, Sergiu Biris, directorul general al Trilulilu,site-ul local de video sharing, sustine ca "avand in vedere toateproblemele din tara, precum lipsa banilor pentru salarii, s-arputea sa nu fie o miscare buna alocarea unei asemenea sume". "Nu erea ideea, dar sunt sceptic in ceea ce priveste succesulproiectului", a mai spus acesta.

Pe de alta parte, Valentin Tomsa, country manager al SAPRomania, sustine ca proiectul este unul bun si ca nu este vorbanumai de un simplu site, ci este o problema mai serioasa deconcordanta a unor sisteme.

"O societate nu poate evolua rezolvand numai probleme primare.Toate societatile care s-au dezvoltat au fost inovatoare, au merspe proiecte inovative", a declarat Tomsa pentru ZF.

Sunt sau nu bani?

Ministerul Comunicatiilor a anuntat la inceputul saptamanii caExecutivul a aprobat prin hotarare de guvern proiectul eRomania sia alocat aproape jumatate de miliard de euro pentru perioada2010-2013. Premierul Emil Boc a declarat insa ieri ca eRomania estedoar un proiect al ministerului si ca nu au fost alocati niciun banpana in prezent.

Suma nu este considerata mare de reprezentantii ministerului incomparatie cu felul in care va fi administrata. Andrei Savulescu,care conduce Directia Generala pentru Societatea Informationala incadrul Ministerului, a declarat ca trebuie sa se tina cont defaptul ca banii sunt alocati pentru mai multi ani si ca nu toti vorveni de la bugetul de stat. Potrivit lui Savulescu, statul vacontribui doar cu 20% din suma totala, adica 100 mil. euro.Potrivit reprezentantilor MCSI, banii vor veni din mai multe surseprecum bugetul de stat, fondurile structurale sau diferite credite.MCSI doreste ca portalul sa fie functional pana la sfarsitul anuluisi sa contina 20 de servicii electronice, printre acestea plataimpozitului pe venit si pe profit, inmatricularea auto, primireaautorizatiilor de construirea, inregistrarea operatorilor economicinoi sau declaratiile vamale. Pana in 2013, statul doreste caportalul sa contina aproape 600 de servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO