Business Hi-Tech

Estonia, societatea digitală: Votezi online, îţi botezi copilul pe internet sau porneşti un business în 20 de minute

Estonia, societatea digitală: Votezi online, îţi...

Autor: Alex Ciutacu

25.09.2017, 17:01 3567

Estonia se află aproape de sfârşitul unui proces de digitalizare totală, cu o populaţie de 1.3 milioane de locuitori, toţi cu o identitate digitală, într-un stat în care 99% dintre servicii sunt realizabile online.

Cu ajutorul identităţiii digitale, peste 90% dintre acţiunile legale care erau condiţionate de deplasarea cetăţeanului la anumite societăţi sau instituţii pot fi realizate acum cu ajutorul unui smartphone, unui laptop sau unei tablete.

Statisticile arată eficienţa unui astfel de sistem. Semnătura digitală pe are cetăţenii o pot aplica pe orice act oficial, salvează 2% din PIB-ul anual deoarece nu mai există cheltuieli excesive cu acte în format fizic.

Schimbarea a fost posibilă în primul rând datorită colaborării eficiente dintre instituţiile statului, portalul naţional de e-ID însumând toate celelalte portaluri web puse la dispoziţie de către instituţii.

Singurele acţiuni legale care nu pot fi completate cu ajutorul identităţii digitale sunt cununia civilă şi tranzacţiile imobiliare.

„Unele lucruri sunt mai sensibile. Nu credem că ar trebui să pierdem înţelesul căsătoriei, transformând-o într-o procedură digitală. De asemenea, tranzacţiile imobiliare nu ar trebui făcute online deoarece nu ştii dacă persoana din spatele laptopului face acest lucru cu bună ştiinţă. Poate cineva ţine o armă îndreptată spre persoana respectivă iar aceasta ajunge să îşi vândă casa”, explică Anna Piperal, managing director Enterprise Estonia.

Cetăţenii nu sunt nevoiţi să deţină asupra lor niciun act în format deoarece totul este integrat în identitatea digitală. Singurul act pe care îl utilizează cetăţenii Estoniei în format fizic este permisul de conducere încât nu pot călători în cadrul Uniunii Europene cu identitatea digitală.

Totuşi, chiar şi în cazul pierderii permisului de conducere sau dacă acesta expiră, procedura de înlocuire este scurtă şi rapidă. Este un formular online care poate fi completat în 3 minute, acesta fiind urmat de un interval de timp de maxim 24 de ore în care actul este livrat la adresa de reşedinţă.

Din perspectiva sistemului medical, prezenţa pacienţilor în spitale a scăzut cu 30% datorită sistemului digitalizat.

Pentru a reînnoi o prescripţie medicală, pacienţii nu sunt nevoiţi să se deplaseze la spital ci doar să îşi contacteze online doctorul, acesta la rândul său urmând să emită, în cel mai scurt timp, o prescripţie în format digital care poate fi folosită în orice farmacie. Pentru a nu exista preferenţiabilitate din partea medicului asupra unui anumit produs farmaceutic, medicul prescrie substanţele active din tratamentul necesar iar pacientul poate alege în farmacie produsul care i se pare mai bun şi mai avantajos.

Aceste prescripţii farmaceutice sunt valabile în peste 150 de state ale lumii.

Sistemul de i-voting al Estoniei a făcut organizarea alegerilor să coste de 2,5 ori mai puţin decât în trecut.

Istoricul medical al pacientului este la doar „un clic distanţă”, încât cadrele medicale pot cunoaşte orice detaliu în cazul unei urgenţe.

Sistemul de i-voting a făcut organizarea alegerilor să coste de 2,5 ori mai puţin decât în trecut.

Acest sistem a fost implementat în 2005 fiind primul de acest tip din lume. În momentul de faţă, peste 30% din popuaţie voteză online. Votul poate fi realizat din 128 de ţări iar sistemul economiseşte 10.000 de zile de lucru deoarece nu mai este nevoie de o alocare majoră de resurse umane pentru a realiza votarea.

Estonia oferă posibilitatea de a obţine e-Residency – cetăţenie digitală cu scopul de a oferi acces mai uşor antreprenorilor care vor să dezvolte un business în acest stat.

„Este mult mai uşor şi mai rapid să pui bazele unei companii, cu toate normele legale şi financiare pe care le implică acest proces, datorită interconectivităţii dintre bazele de date. Poate dura o oră sau mai puţin să faci acest lucru”, spune Anna Piperal.

În privinţa educaţiei, Estonia priveşte înspre viitor, copiii încă din clasele primare fiind iniţiaţi şi educaţi în robotică şi programare.

„Toată lumea ştie că tinerii sunt viitorul. Toată lumea ar trebui să ştie că programarea şi robotica reprezinta noua matematică”

Peste 85% dintre şcolile din ţară folosesc materiale digitale de studiu priin intermediul platformei e-School iar planul este ca toate materialele utilizate în învăţământ să fie digitale până în 2020.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO