Business Hi-Tech

Eurostat: Accesul la internet al gospodăriilor din România aproape că s-a dublat în ultimii şase ani

Eurostat: Accesul la internet al gospodăriilor din...

Autor: Simona Tatu

29.12.2016, 00:06 772

În 2016, aproape 90% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană au avut acces la reţeaua de internet de acasă. În România, 72% din gospodării au avut anul acesta acces la internet, iar aproape jumătate dintre utilizatori folosesc internetul în fiecare zi, potrivit datelor Eurostat.

La nivelul UE, statisticile arată că 14 persoane din 100 nu au folosit niciodată internetul. Tinerii între 16 şi 24 de ani folosesc cel puţin o dată pe săptămână internetul în proporţie de 96%, în principiu în scopuri ca folosirea e-mail-urilor sau pentru a socializa cu prietenii. La polul opus se află persoanele între 55-74 de ani şi cele fără studii dintre care doar jumătate folosesc internetul saptămânal (57-58%).

În cazul României, ţara cu acces la internet mai rapid decât cel din SUA, aproximativ o treime din populaţie nu a folosit internetul niciodată.

Numărul gospodăriilor care au avut acces la internet din 2010 până în prezent a crescut la nivelul UE cu 15%. În cazul României, procentul celor care au beneficiat de acces la reţeaua de internet aproape s-a dublat între anii 2010-2016, de la 42 la 72. Totuşi rămânem pe una dintre cele mai joase poziţii în clasamentul tărilor din UE, comparativ cu Norvegia care are acces de aproape 100% (98%).

Din totalul românilor care a acces la internet, proporţia celor care îl folosesc cel puţin o dată pe săptămână este doar de jumătate.

Vecinii noştri din Ungaria, Cehia şi Polonia au înregistrat de asemenea creşteri ale accesului la internet de 20-23% din 2010 până în prezent. În cazul celor trei ţări menţionate, ponderea celor care folosesc internetul cel puţin o dată pe săptămână este de aproximativ trei sferturi, mult mai mare decât în cazul utilizatorilor români.

Norvegiei este ţara cu cele mai multe gosopdării care au acces la internet şi depăşeşte media europeană cu 14%. De asemenea, norvegienii folosesc internetul în fiecare săptămână în proporţie de 96%.

Pe de altă parte, Bulgaria, ţara care deşi în ultimii ani a înregistrat o creştere de 32%, se află pe ultima poziţie în clasament, puţin peste jumătate din gospodările din ţară au posibilitatea de a utiliza internetul (65%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO