Business Hi-Tech

Fabuloasa creştere a Apple a luat sfârşit: Gigantul hi-tech înregistrează prima scădere a veniturilor din 2003 încoace, după prăbuşirea livrărilor de iPhone

Tim Cook, directorul general al Apple

Tim Cook, directorul general al Apple

27.04.2016, 04:31 3742

Gigantul american Apple a raportat pentru primul trimestru din acest an o scădre a veniturilor pe fondul prăbuşirii cu 10 milioane de unităţi a vânzărilor de iPhone-uri - principala sursă de încasări a companiei, punând astfel capăt unei perioade fabuloase de 13 ani de creştere neîntreruptă a afacerilor, scrie presa internaţională după ce compania şi-a publicat rezultatele financiare.

Compania, pentru care iPhone-urile reprezintă 65% din venituri, nu a mai reuşit să mai impresioneze consumatorii aşa cum a făcut-o în 2014 când a introdus primele sale modele cu un ecran mai mare.

Noile modele ale Apple - scumpe şi lipsite de multe dintre funcţiile simple ale rivalilor care utilizează platforma rivală Google Android (un utilizator de iPhone nu poate bloca spre exemplu apelurile de la un utilizator care îşi ascunde numărul de telefon - o operaţiune banală şi pe un telefon Android de 50 de euro) - au înregistrat o cădere semnificativă.

Apple a vândut în primul trimestru 51,19 milioane de iPhone-uri faţă de 61,17 milioane în urmă cu un an de zile.

Prăbuşirea businessului cu iPhone-uri a determinat o scădere de 13% a veniturilor de la 58 la 50,55 mld. dolari, în ce profitul a scăzut de la 13,57 mld. dolari la 10,52 mld. dolari.

“Apple raportează prima scădere trimestrială a veniturilor din 20013 încoace după ce vânzările de iPhone se dezechilibrează. Gigantul tech ratează ţintele de venit şi profit dar CEO-ul alungă îngrijorările că Apple este în declin”, scrie Wall Street Journal.

“Apple vede prima scădere a veniturilor în 13 ani. Grupul tech este lovit de prima scădere trimestrială din istoria iPhone”, a titrat Financial Times.

“Forţa incredibilă a iPhone înregistrează prima cădere după nouă ani”, scrie Reuters.

“Parcursul incredibil de creştere al Apple a luat oficial sfârşit”, scrie portalul Re/code.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO