Business Hi-Tech

Facebook a ajuns cea de-a treia companie de internet din SUA, cu o valoare de 41 mld. dolari

Autor: Magraon Andreea

15.11.2010, 23:44 37

Valoarea de piaţă a Facebook, cea mai mare reţea de socializaredin lume, a ajuns la 41 de miliarde de dolari, depăşind portalul delicitaţii online Ebay, care valorează 39,3 miliarde de dolari,relatează Bloomberg. Astfel, reţeaua de socializare a devenit ceade-a treia companie de internet din Statele Unite, în urma Amazon,cel mai mare retailer online din lume, care valorează 74,4 miliardede dolari şi Google, cel mai popular motor de căutare la nivelmondial, cu o valoare de 192,9 miliarde de dolari.

Acţiunile Facebook se tranzacţionează cu peste 16 dolari fiecare laSecondMarket Inc, o piaţă pentru companiile care nu sunt listate labursă. Ultima evaluare a companiei a fost făcută la începutultoamnei, respectiv de 33,7 miliarde de dolari. Compania estimeazăvenituri de 1,4 miliarde de dolari în acest an, în mare parte dinpublicitate, faţă de 800 de milioane de dolari anul trecut.

Facebook, fondată în anul 2004 ca o reţea de socializare pentruuniversităţile din Ivy League, a ajuns în scurt timp să valorezemai mult decât gigantul internet Yahoo! sau site-ul de turismExpedia Inc. Prin faptul că oferă o platformă pentru postarea deinformaţii, mesaje şi fotografii, reţeaua a atras peste 500 demilioane de utilizatori şi o mulţime de companii care să-şi facăpublicitate pe site.
Fondată de Mark Zuckerberg, compania are o valoare estimată la 33,7miliarde de dolari. Facebook este deţinută în prezent de mai mulţiinvestitori precum Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft şicompania rusească Digital Sky Technologies, care a făcut anultrecut o infuzie de capital de 200 de milioane de dolari. MarkZuckerberg are 24% din acţiuni, a căror valoare este estimată la 9miliarde de dolari.

O listare pe bursă a Facebook este aşteptată de investitori, însăMark Zuckerberg susţine că aceasta ar putea avea loc în 2012.Valoarea Facebook la SecondMarket s-a triplat în ultimul an,potrivit Bloomberg.
"Înţelegem că există o mare curiozitate în ceea ce priveştetrecutul companiei şi performaneţele noastre financiare. Cu toateacestea, încercările din exterior de a estima veniturile sauvaloarea companiei sunt pure speculaţii şi trebuie tratate caatare", a declarat Jonathan Thaw, purtător de cuvânt alcompaniei.

În prezent Facebook este considerată un rival de temut pentrucompanii precum Google sau Yahoo!. Potrivit presei internaţionale,Facebook urmează să lanseze un serviciu de e-mail care să concurezecu Gmail, al Google. Noul produs al Facebook le va permite celorpeste 500 de milioane de utilizatori să-şi creeze adrese de e-mailcu domeniul @facebook.com. În prezent, compania le permiteutilizatorilor să-şi trimită mesaje între ei, dar serviciul oferitare funcţii limitate în raport cu Gmail, Yahoo! Mail sau Hotmail,ale Microsoft. Pe fondul pregătirilor pentru lansarea serviciuluide e-mail, Facebook va investi 450 de milioane de dolari într-unnou centru de date în Carolina de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO