Business Hi-Tech

Facebook ar putea să se "prăbuşească"

Facebook ar putea să se "prăbuşească"

Autor: Dorina Călin

23.01.2014, 13:02 877

John Cannarella şi Joshua Spechlere, care studiază inginerie mecanică şi aerospaţială la Universitatea Princeton, au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu bazat pe progresul şi apoi decăderea platformei MySpace, precursoare a reţelei de socializare Facebook.

John Cannarella şi Joshua Spechlere afirmă că cea mai importantă reţea socială din lume, care înregistrează peste 1,1 miliarde de utilizatori şi va sărbători, luna viitoare, zece ani de existenţă, se îndreaptă spre un declin abrupt.

"S-a demonstrat că ideile, la fel ca maladiile, se propagă într-o manieră infecţioasă între oameni, înainte de a muri, şi acest lucru a fost descris cu succes de modelele epidemiologice", au scris cercetătorii.

Aceştia au aplicat un model epidemiologic modificat pentru a descrie dinamica utilizatorilor reţelelor sociale, folosind datele Google, care sunt de domeniu public.

Ei au ajuns astfel la concluzia că reţeaua de socializare Facebook, ale cărei acţiuni au atins marţi un record de 58,51 dolari, a fost în plină glorie în 2012 şi ar putea "cunoaşte un declin rapid". Aceştia au ajuns la acest rezultat consultând şi unele studii anterioare care arătau că din ce în ce mai mulţi tineri au început să renunţe la reţeaua socială în 2013.

"Facebook ar putea cunoaşte un declin rapid în anii care vin, diminuându-şi cu 20% capacitatea sa maximă, până în decembrie 2014", au scris cei doi autori în studiul publicat pe site-ul ArXiv.org, în care mai estimează că reţeaua socială ar putea pierde "80% din baza sa de utilizatori, între 2015 şi 2017".

Până în prezent, reţeaua socială pare să fie stabilă. Averea directorului operaţional al Facebook, Sheryl Sandberg, a depăşit un miliard de dolari, după ce acţiunile reţelei de socializare au închis şedinţa de tranzacţionare pe bursa din SUA la un nou nivel record. De asemenea, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, în vârstă de 29 de ani, are o avere estimată la 19 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO